Summitul de la Sibiu, mai 2019: Emmanuel Macron: „Azi trebuie să vorbim despre Europa, despre viitor și despre proiecte comune”

Publicat: 09 05. 2019, 13:30
Sursă Foto: Hepta

„Sunt foarte bucuros că ne regăsim azi, de Ziua Europei, la Sibiu. Azi trebuie să vorbim despre Europa, despre viitor și despre proiectele comune”, a declarat președintele francez în Piața Mare din Sibiu.

„Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le avem în vedere: apărare, protecția intereselor strategice economice, clima”, a adăugat Macron.

Președintele francez a enumerat prioritățile pe care Uniunea Europeană ar trebui să le aibă în următorii ani, și anume reducerea emisiilor de carbon, protejarea frontierelor și securitatea Europei. Emmanuel Macron a transmis că termenul limită pentru reducerea emisiilor de carbon la zero este anul 2050.

„În 15 zile avem alegerile noastre europene. Întrebarea este dacă ne dorim să construim împreună și să îmbunătățim lucrurile, sau să distrugem Europa și să revenim la naționalism?”, a transmis Emmanuel Macron.

De asemenea, președintele francez a reiterat nevoia de investire în Inteligența Artificială și în proiecte pentru siguranța cetățenilor.

„Nu ne-am întâlnit azi la Sibiu pentru a discuta despre divorț, despre separare, ci despre proiecte de viitor, proiectele comune”, a declarat președintele francez.

„În 15 zile, europenii vor alege între proiecte care vizează construirea Europei și proiecte menite să distrugă Europa și să determine revenirea la naționalism. Acest clivaj există în toate țările europene, și aici (în România, n.red.), este foarte puternic”, a menționat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a transmis că Europa are nevoie de un nou model economic și social de creștere: „Avem nevoie de o Europa care investește în Inteligență Artificială, în toate subiectele care vor determina evoluția de mâine”.