Sute de milioane de euro de la UE, pentru fermierii români, redistribuiți refugiaților

Publicat: 09 09. 2016, 11:08

„Banii alocați de Uniunea Europeană României, dar neabsorbiți de noi, câteva sute de milioane de euro în acest an, vor fi dați către refugiați, într-adevăr”, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Achim Irimescu.

La începutul exercițiului de finanțare 2014 – 2020, fermierii români au lansat o proiecție a banilor pe care au capacitatea să îi absoarbă, însă la lansarea efectivă a programului de dezvoltare, PNDR, în care Ministerul Agriculturii este Autoritate de Management (AM), s-a constat că nu pot să acceseze toți acei bani. Diferența dintre suma cerută și aceea absorbită efectiv, câteva sute de milioane de euro, va merge pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale refugiaților.

Potrivit ministrului Achim Irimescu, 90% din liniile de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) sunt manageriate de Ministerul Agriculturii, iar diferența ce va fi distribuită numai în acest an: „Pentru că în acest an am și fost în întârziere și, oricum, până la distribuirea efectivă a fondurilor pentru proiecte sunt câțiva pași. Uniunea a decis ca fondurile nefolosite în acest an să fie date țărilor cu refugiați, pentru aceștia”, a mai declarat ministrul Achim Irimescu la cererea MEDIAFAX.