Szasz Jeno, despre refuzul MAE în cazul Nyiro Jozsef: „UDMR se află în spatele acestei reacții”

Publicat: 24 05. 2012, 17:13
Actualizat: 25 05. 2012, 10:28

Președintele PCM, Szasz Jeno, inițiatorul reînhumării la Odorheiu Secuiesc a osemintelor scriitorului Nyiro Jozsef, unul dintre propagandiștii ideologiei fasciste și antisemite a regimului Horthy – Szalasi, acuză UDMR-ul că se află în spatele refuzului autorităților române de a permite acest „eveniment cultural” organizat de Parlamentul Ungariei pe teritoriul României.

„Aș fi supărat pe autoritățile române, dacă n-aș ști că în spatele reacției lor stă UDMR-ul. Dar nu sunt, pentru că, din informațiile mele, refuzul acesta a pornit de la oameni din conducerea UDMR-ului, începând cu primarul din Odorhei, Bunta Levente, care nu a dat autorizație, și cu senatorul Frunda Gyorgy, care a ieșit la un post de televiziune din București și a spus că Nyiro Jozsef a fost fascist, ceea ce nu e deloc adevărat. Și abia apoi au fost reacțiile de opunere ale autorităților române, după ce inițial acestea au fost de acord, e tot ce pot zice despre autoritățile române, dar repet, nu sunt supărat pe ele, problema mea e cu UDMR-ul, ei sunt singurii vinovați”, a declarat Szasz Jeno, pentru gândul.

Acesta ne-a oferit apoi și o „pildă de înțelegere”: „Dacă ministrul Diaconu, de la Cultură, a inițiat aducerea în țară a osemintelor lui Brâncuși, o idee foarte bună și pe care noi o salutăm, și ar veni cineva din elita culturală românească să se opună, dumneavoastră cine credeți că ar trebui acuzat, autoritățile de la Paris?”