Țara din Europa în care elevii au primit bani ca să răspundă testelor PISA. Cât de prost stă România

Publicat: 02 05. 2017, 17:17

„Avem, în zona învățământului preuniversitar, evaluări internaționale care ne poziționează pe locuri mai la coada clasamentului și nu cred că este tocmai potrivit, pentru că avem tineri talentați, bine pregătiți. Avem tineri foarte talentați, avem în corpul profesional oameni foarte bine pregătiți”, a declarat Pavel Năstase, ministrul Educației, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Tineretului.

Ministrul a explicat că în Albania, elevii au primit bani, mai exact câte cinci dolari pentru a rămâne pâne până la finalul testării PISA și să raspundă tuturor întrebărilor.

„Această testare PISA este foarte mult discutată. Cineva îmi spunea, zilele trecute, un exemplu care m-a pus pe gânduri, cum putem să motivăm. Albanezii sunt, ca și nivel, în această evaluare PISA, undeva mai sus în clasament. Și cineva îmi spunea, din experiența din Albania, că fiecare elev a primit cinci dolari ca să rămână în sală și să răspundă până la capăt la testul respectiv. Englezii au avut altă abordare. Pe primul loc în testele PISA se află Singapore. Englezii nici ei nu sunt foarte bine pregătiți. Și atunci au invitat 60 de profesori din Singapore în Anglia să pregătească lotul pentru această testare PISA”, a explicat Pavel Năstase.

Potrivit Centrului de Evaluare si Analize Educaționale, 42% dintre copiii de 15 ani sunt analfabeți funcționali, ceea ce înseamnă că știu să scrie și să citească, dar nu pot înțelege textul respectiv. Specialiștii susțin că fenomentul ar avea legătură cu modul în care se predau anumite materii în școala generală și la liceu.