TENSIUNI. Twitter a blocat conturi online chineze care difuzau informaţii false. China respinge acuzaţiile

Publicat: 12 06. 2020, 21:21
Actualizat: 06 04. 2021, 21:21
Sursă Foto - caracter ilustrativ: Pixabay

Platforma de microblogging Twitter a anunţat, vineri, blocarea unei vaste reţele de conturi online care ar avea legături cu agenţii guvernamentale din China şi ar transmite informaţii false, dar Administraţia de la Beijing a respins acuzaţiile.

Twitter va suspenda  23.750 de conturi

Compania Twitter a anunţat suspendarea a 23.750 de conturi online care difuzau informaţii pro-Beijing şi alte 150.000 de conturi care propagau mesajele iniţiale.

Reţeaua online era implicată în „activităţi coordonate de manipulare”, în principal în limba chineză, lăudând reacţia Chinei la pandemie şi difuzând mesaje împotriva protestelor pro-democraţie din Hong Kong, a comunicat Twitter, scrie Associated Press.

Beijingul a negat implicarea în difuzarea de informaţii false, dar a cerut închiderea conturilor Twitter care denigrează China. „Dacă Twitter vrea să facă o diferenţă, ar trebui să închidă conturile online care atacă în mod coordonat China pentru a o discredita. China este cea mai mare victimă a dezinformării”, a reacţionat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

„Dacă Twitter vrea să facă diferența, ar trebui să închidă acele conturi care au fost organizate și coordonate pentru a ataca și discredita China”, a spus ea, adăugând că China a fost „cea mai mare victimă a informațiilor false”.

Twitter a închis și conturi bănuite că ar fi fost controlate de Rusia și Turcia

De asemenea, Twitter a eliminat mai mult de 1.000 de conturi legate de un site de presă rusesc care se implică în propagandă politică susținută de stat în limba rusă și o rețea de 7.340 de conturi false sau compromise folosite pentru „creșterea” partidului de guvernământ din Turcia.

Directorul de comunicații prezidențiale din Turcia, Fahrettin Altun, a declarat că afirmațiile potrivit cărora conturile sunt false sunt „neadevărate” și a acuzat Twitter că încearcă să distrugă guvernul Turciei și partidul de guvernământ.

„Actul arbitrar, ascuns în spatele ecranului de fum al transparenței și libertății de exprimare, a demonstrat că Twitter nu este o simplă companie de social media, ci o mașină de propagandă cu anumite înclinații politice și ideologice”, a spus Altun.