TI: România, percepută cea mai coruptă țară din UE, fără niciun progres

Publicat: 16 02. 2012, 08:57
Actualizat: 17 02. 2012, 01:21
România ocupă, în 2009, ultimul loc din Uniunea Europeană în clasamentul Transparency International (TI) din punct de vedere al indicelui de percepție a corupției, la egalitate cu Bulgaria și Grecia, în contextul în care țara noastră nu a înregistrat niciun progres față de anul precedent.

România ocupă, în 2009, ultimul loc din UniuneaEuropeană în clasamentul TransparencyInternational (TI) din punct de vedere al indicelui depercepție a corupției, la egalitate cu Bulgaria șiGrecia, în contextul în care țara noastră nu a înregistrat niciunprogres față de anul precedent. România a ajuns în această situațiedupă ce Bulgaria a crescut de la 3,6 în 2008 la 3,8 în 2009, iarGrecia a scăzut de la 4,7 la același 3,8.

La nivel global, din cele 180 de țări și teritorii analizate,România se află pe locul 71, fiind depărțită de țări precum Ghana,Kuweit, Namibia, Samoa sau Seychelles. În topul TI, România esteurmată de Brazilia, Columbia, Peru sau Surinam, care au întrunitfiecare un punctaj de 3,7.

Reprezentanții Transparency International România, care au lansat,marți, clasamentul global din punct de vedere al indicelui depercepție a corupției, au criticat stagnarea României susținând căeste pentru prima oară, din 2002, când în domeniul lupteianticorupție nu s-a înregistrat niciun progres de la un an laaltul.

În opinia TI-România, unul dintre pilonii cel mai grav afectați înultimul an a fost cel judiciar, el având de suferit din pricinalipsei unei strategii coerente de reformare. Un alt pilon gravafectat a fost cel al utilizării resurselor publice, acesta avândun impact special asupra percepției corupției în mediul deafaceri.

Indicele de percepție a corupției, realizat de TransparencyInternational, se bazează pe datele privind corupția, obținute dinsondaje specializate făcute de instituții independente.

Mediafax