Tiberiu Nițu: Trebuie schimbată metalitatea în materia confiscării, iar procurorii trebuie să fie curajoși

Publicat: 16 09. 2013, 12:47
Actualizat: 10 12. 2013, 22:39

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat luni că trebuie schimbată mentalitatea pe care o au anchetatorii în materia confiscării extinse, precizând că procurorii trebuie să fie mai curajoși privind confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni.

Tiberiu Nițu a spus, la conferința internațională cu tema „Confiscarea extinsă: cât recuperăm?”, că se lucrează la un instrument dorit atât de magistrați cât și de cetățeni, arătând că se fac eforturi în sensul aplicării și utilizării confiscării extinse, așa cum este reglementată în prezent.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție a precizat că și în România cercetarea penală și investigarea financiară, în special, în cazul infracțiunilor financiare trebuie să se afle pe același plan ca importanță și preocupare.

Nițu a susținut că trebuie să se reușească găsirea unui punct de echilibru în ceea ce privește confiscările, așa cum s-a găsit și în materia combaterii corupției sau a conflictelor de interese.

„Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, trebuie să găsim acele mijloace legale prin care cei care încalcă lege să simtă inclusiv tragerea la răspunderea pecuniară, să nu-i lăsăm să beneficieze de rezultatele financiare ale activității infracționale. Am susținut constant că trebuie ca și colegii noștri să fie mai curajoși în ceea ce privește aplicarea confiscării extinse”, a mai spus Nițu.

Acesta a arătat că atunci când se referă la schimbarea mentalității se gândește la faptul că generațiile noi de magistrați care au absolvit Dreptul după 1991 și care au studiat Constituția modificată la acea vreme au fost învățați că prezumția la care se referă legea fundamentală a statului ar fi imbatabilă.

Nițu a arătat că această prezumție poate fi răsturnată cu probe și că legea prin care este reglementată confiscarea extinsă trebuie aplicată în cei mai buni și corecți parametri.

Procurorul general al României a precizat că în acest sens a purtat deja discuții prin videoconferință cu procurori ai parchetelor de pe lângă curțile de apel și de pe lângă tribunale, solicitându-le acestora să spună dacă au cauze în care aplică confiscarea extinsă și dacă sunt nelămuriri sau întrebări în legătură cu această procedură.

La conferința „Confiscarea extinsă: cât recuperăm?” au fost prezenți și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, și președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu.

În cadrul conferinței se discută, printre altele, despre procedura de confiscare extinsă în țări europene și în Statele Unite ale Americii, planurile parchetelor și Guvernului de a utiliza procedura confiscării extinse și stadiul propunerii de Directivă privind confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni.