Țigările cu arome și cele mentolate, interzise. Vor dispărea de pe piață până în 2019

Publicat: 18 10. 2016, 15:53
Actualizat: 29 03. 2019, 11:30

„În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, vor trebui să dispară de pe piață produsele cu tutun aromate, mai specific țigările care în momentul de față au capsule aromate în filtru. Cu data intrării în vigoare a legii producătorii trebuie să fabrice pachetele de țigări conform noilor reguli”, a declarat Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătății, la finalul ședinței Comisiei juridice în care a fost dezbătut proiectul de lege al Guvernului.

Ea a afirmat că țigările mentolate vor mai putea fi comercializate până în anul 2019.

„Noul pachet de țigări va avea o imagine grafică pe 65% din suprafața pachetului. Aceste imagini voi fi pe ambele fețe pentru ca nu fi posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. Aceste imagini vor trebui schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo în așa fel încât oamenii să nu se mai obișnuiască cu imagiile și să fie surprinși de alte imagini”, a mai spus expertul din Ministerul Sănătății pentru controlul tutunului.

Potrivit acesteia, pachetele inscripționate conform vechilor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017.

Proiectul de lege adoptat marți are ca obiect de reglementare stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe, urmărindu-se transpunerea integrală în legislația internă a Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de abrogare a Directivei 2001/37/CE și a Directivei delegate 2014/109/UE a Comisiei din 10 octombrie 2014 de modificare a anexei II la Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului, prin stabilirea galeriei de avertismente ilustrate care trebuie utilizate pe produsele din tutun.