Toader: Acum un an si ceva, nimeni nu avea curajul să critice DNA. Lucrurile au ieșit la suprafață

Publicat: 23 05. 2018, 23:38

„Acum un an și ceva nimeni nu avea curajul să critice DNA, totul era numai în culorile cele mai optimiste. Dupa aceea am intrat în a doua etapă, în care în spațiul public au început să apară fisuri, aceste comportamente, acte inadminisbile din parte procurorilor. Am intrat în a treia etapă, în care lucrurile au ieșit la suprafață, nu toate. Suntem la momentul în care adevărul a început să iasă la suprafață, un adevăr intolerabil cu exigențele statului de drept, cu statutul de cetățean european, timp în care procurorul să facă anchetă ca acum nu știu câte zeci de ani, în care procurorul să falsifice probe”, a declarat Tudorel Toader la România TV.

Ministrul a precizat că a cerut Inspecției Judiciare apărarea independenței procurorului Elena Iordache, care îl investighează pe Lucian Onea, precizând că reacția magistratului prin comunicatul de presă transmis de Parchetul General nu este concretă/

„Vedem azi că adevărul începe să iasă la suprafață. (..) Văzând acest context, dimensiunea confruntării, că nu mai e vorba de o dispută jurnalistică ci din interiorul sistemului,știu și eu despre profesionalismul, integritatea doamnei procuror Iordache, și atunci, fie și cu rol preventiv, dar vă asigur că nu doar atât, am solicitat IJ apărarea independenței. (..) Comunicatul pe care l-a dat biroul de presă (..) este, oarecum, necuprinzător. (..) S-a afirmat că procurorul general n-a făcut (n.r presiuni), dar n-a zis direct sau indirect”, a precizat ministrul Justiției.

Elena Iordache, procurorul care face ancheta în dosarul în care este cercetat fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, transmite, prin intermediul Biroului de Presă al Parchetului General, că Augustin Lazăr „nu a exercitat vreo presiune sau amenințare” în cauza mediatizată.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, nu a exercitat vreo presiune sau amenințare, nu a avut atitudini contrare Codului Deontologic al Magistraților față de persoana mea, în referire la cauza mediatizată în presă”, transmite procurorul Elena Iordache prin intermediul Biroului de Presă al Parchetului General