Toader, despre DESPAGUBIRILE oferite deținuților: „Îi luăm în considerare pe cei care au cauze la CEDO”

Publicat: 14 03. 2019, 12:28
Actualizat: 25 03. 2019, 20:28

„N-aș vrea să apară ce a apărut deja într-o anumita perioada că ne gândim să dam bani celor care au fost deținuți, care au executat pedepse în condiții necorespunzătoare. Ese o obligație care rezultă din hotărârea pilot, pronunțată de către CEDO. (…) În decizia pilot, Curtea ne cere să găsim remedii pentru cei care care s-au adresat Curții. Îi vom lua în considerare doar pe cei care au cauze pe rol la CEDO, dintre cei care care s-au plâns în termenul legal de 6 luni. Nu ne gândim un interval, să ne ducem până în 2012, aprilie, să vedem cine și cum a fost deținut, să-i conferim suma de bani. Suma se referă după cum s-a statuat CEDO, cum au procedat Italia și Ungaria, se referă doar la cei care au acțiuni pe rolul CEDO”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la bilanțul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Ministrul a mai precizat că proiectul de lege respectiv este aproape finalizat.

„Probabil în decurs de o săptămână, voi merge la grefa CEDO pentru a vedea categoriile celor îndreptățiți în astfel de despăgubiri și suma aceea rezonabilă pe care statul român se poate angaja s-o plătească, chiar dacă se va apela, ca și în alte imprejurări, la o despăgubire sau la o plată eșalonată”, a mai explicat Tudorel Toader.

Inițial, un proiect al Ministerului viza ca deținuții care nu au beneficiat de recursul compensatoriu și care au executat pedepse în condiții necorespunzătoare să primească 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. Compensațiile s-ar fi acordat celor care au stat după gratii după iulie 2012.