Tokes: 1 Decembrie să nu fie Ziua Națională a României, ci a românilor, noi nu ne bucurăm atunci

Publicat: 05 12. 2013, 18:54
Actualizat: 31 03. 2019, 23:51

Europarlamentarul Laszlo Tokes declară că 1 Decembrie nu ar trebui să fie Ziua Națională a României, ci a românilor, întrucât pentru maghiari „nu este o zi de bucurie și de sărbătoare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, joi, într-o conferință de presă, că ar vrea ca 1 Decembrie să nu mai fie Ziua Națională a României, ci numai a românilor, iar Ziua Oradiei să fie sărbătorită în altă zi decât 12 octombrie, data la care orașul „a fost ocupat de trupele românești”, întrucât cele două sărbători nu sunt „motive de bucurie” pentru maghiarii din România.

Laszlo Tokes a afirmat că „ar fi timpul” ca România „să-și revizuiască Ziua Națională” și să o declare „ziua națională a tuturor românilor, nu a României”.

„Pentru noi, maghiarii, nu este o zi de bucurie și de sărbătoare”, a spus europarlamentarul.

Acesta s-a declarat nemulțumit și de data la care se sărbătorește Ziua Oradiei – 12 octombrie – deoarece, a spus acesta, „este ziua în care orașul a fost ocupat de trupele românești”.

„Pentru noi, maghiarii care trăim aici, aceste zile nu sunt de bucurie, ci de tristețe. De aceea, noi nu putem sărbători nici 1 decembrie, nici Ziua Orașului”, a spus Tokes.