Traian Băsescu, la PRO TV: „Funcția de președinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilință a vieții mele”

Redactor:
Victor Rotariu
Traian Băsescu, la PRO TV: „Funcția de președinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilință a vieții mele”
BREAKING NEWS

La capătul unei săptămâni foarte agitate pe scena politică și economică, în care s-a anunțat majorarea salariilor bugetarilor, posibilitatea reducerii CAS dar și intrarea României în recesiune tehnică, președintele Traian Băsescu a făcut o declarație neașteptată: „Funcția de președinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilință a vieții mele”.

Declarația, făcută în cadrul primei emisiuni din noul sezon al „După 20 de ani”, difuzat de ProTV, a fost făcută în contextul în care președintele a fost întrebat dacă este posibil ca și în România să se întâmple ce s-a întâmplat în Federația Rusă, respectiv ca fostul președinte să devină premier. „În prima zi în care am plecat de la Cotroceni, plec din viața politică. Mi-a ajuns. A fost, cel puțin în ultimii ani, din 2007 până acum, a fost cea mai umilitoare perioadă din viața mea”, a declarat președintele. Traian Băsescu a răspuns în direct de la Cotroceni întrebărilor lui Cristian Leonte și ale jurnaliștilor Cristian Hostiuc („Ziarul Financiar”) și Claudiu Pândaru („Gândul”).

Băsescu: Nu mă aștept la niciun câștig electoral din majorarea salariilor bugetarilor

În ceea ce privește „reîntregirea” salariilor bugetarilor, președintele susține că aceasta va fi făcută „în niciun caz din populism”, ci pentru a stimula consumul, deci creșterea economică, și pentru că a fost un angajament luat încă de la momentul tăierii lefurilor, respectiv că această măsură este una „temporară”. Președintele a declarat ulterior, întrebat dacă se așteaptă să câștige Guvernul capital politic în urma acestei decizii, că el consideră că nu se va câștiga nimic. „Eu zic că această măsură nu aduce, electoral, nimic. După trei ani de austeritate dacă îi dai omului ceva ce crede că i s-a luat pe nedrept nu aduce nimic”, a declarat el.

Președintele face personal plinurile la Loganul și Dusterul pe care le deține

Întrebat dacă mai conduce tot Logan, președintele a răspuns afirmativ, precizând ulterior, tot în urma unei întrebări, că și în cazul Loganului și a Dusterului pe care le are, el este cel care le face plinul. În ceea ce privește prețurile la benzină și nemulțumirea românilor față de creșterea lor continuă, Traian Băsescu a declarat că „Nu poți să ceri unei firme să fie 100% morală. Dar nici nu poți să îmi arunci în față în fiecare zi prețul mondial al barilului, de 126 de dolari, când tu îl extragi cu 16 dolari”. El a precizat însă că, așa cum a fost el semnat, contractul cu Petrom nu dă posibilitatea statului să facă vreun pas în acest sens.

Printre temele abordate se numără și cazul Perla, în urma căruia președintele speră să fie dați afară din Poliție cei aduși „de pe stradă”, care nu au studii de profil, problemele din Sănătate, unde Traian Băsescu acuză ministerul că este „ezitant”, dar și absorbția fondurilor europene, ocazie cu care președintele a lăudat-o pe Elena Udrea, care „așa cum e ea, cu pantofi cu toc și pantaloni mai strâmți”, a avut cele mai bune rezultate în perioada guvernării Boc.

 

Gândul a transmis LIVE TEXT

Cele mai importante declarații ale președintelui

– Am cerut reîntregirea salariilor în niciun caz din populism.

-Criteriile cerute de FMI privind plafonul salariilor bugetarilor a fost deja atins.

– Resursele vor exista. Deficitul bugetului de stat vine din cele 3,6 miliarde de euro, de la fondul de pensii. Nu putem spune că până nu acopăr deficitul de la pensii țin salariile reduse.

– Ar fi fost altă variantă, să spunem că pentru că încă avem deficit mare la pensii ținem salariile. Totuși, totul are o limită.

– Presiunea mediului de afaceri pentru reducerea CAS este îndreptățită. Măsura care mie mi s-a părut rezonabilă a fost reîntregirea salariilor, care nu afectează încasările din CAS.

– Întrebat cum se face că majorarea „pică” exact înainte de alegeri, președintele a declarat „Păi să mutăm alegerile”.

– De ce folosește președintele cuvântul „reîntregire”: Nu am vrut să fie vreo confuzie.

– Fondul a venit cu un mandat să majorăm cota unică la 20%, noi am spus nu, să protejăm mediul privat. În sectorul privat totuși salariile au crescut.

De ce este nevoie de majorarea salariilor

– Am vazut laureați ai premiului Nobel pentru economie care avertizează că austeritatea nu este cea mai bună metodă pentru a ieși din criză.

– Nu sunt un adept al creșterii prin consum. Dar privind la ce se va întâmpla în UE, unde toată lumea spune că va fi recesiune, este evident că trebuie încurajat consumul.

– Măsura reîntregirii salariilor va fi de natură să stimuleze consumul.

– Reducerea CAS nu este oportună pentru că ne mănâncă deficitul.

– Întrebat ce alte măsuri va lua Guvernul, președintele a răspuns că parcă îi este și rușine să folosească acest lait-motiv: „folosirea banilor din fonduri UE”.

– Mi-e foarte greu să vă spun de ce s-au prăbușit investițiile străine. În toată Europa s-au prăbușit. Unele state au încercat să suplinească acest lucru, prin alocarea unui procent pentru investiții, cerere din partea statului.

– Ați văzut analiza pe anul trecut, când România a avut cel mai mare procent din PIB alocat investițiilor.

– Exclud categoric orice noi tăieri de salarii în cazul în care situația din UE se deteriorează. Nu mai avem cum să ajungem în acea situație.

– Circa 15% ar trebui ca să se revină la salariile anterioare.

Cum ar trebui făcută reîntregirea salariilor și cu care bani

– Banii vor fi din veniturile bugetului.

– Eu cred că reîntregirea ar trebui făcută dintr-un singur pas. Dacă facem o mărire cu 15% practic media de creștere va fi de 7%.

– Eu zic că această măsură nu aduce, electoral, nimic. După trei ani de austeritate dacă îi dai omului ceva ce crede că i s-a luat pe nedrept nu aduce nimic.

– Ar fi incorect să le ascunzi că sunt bani.

– Despre faptul că mulți politicieni sunt bogați: Când vezi un tânăr cu șapte case te întrebi. Dar alții, care au meserii și intră apoi în politică..

– Trebuie multă atenție la ceea ce se întâmplă cu contractele cu statul.

– Este clar că contractele cu statul sunt foarte vânate de tot soiul de oameni de afaceri, nu numai de asfaltatori, ci și din IT, din medicamente.

– Eu sunt unul dintre cei căruia nu-i place ce se întâmplă cu contractele cu statul.

Despre prețurile la benzină

– Am venit cu Loganul. Eu îi pun benzină.

– Și Loganului și Dusterului eu le pun benzină.

– Am rupt orice legătură cu Petrom în semn de protest față de excesul de profit pe care îl are.

– Nu poți să ceri unei firme să fie 100% morală. Dar nici nu poți să îmi arunci în față în fiecare zi prețul mondial al barilului, de 126 de dolari, când tu îl extragi cu 16 dolari. Am vorbit cu OMV, inclusiv cu președintele austriac.

– Din păcate contractul cu Petrom este scris de așa natură încât nu se poate face nimic.

Despre incidentul de la Perla

– Angajarea fără selecție în 2006-2007 a mii de polițiști fără verificări arată rezultatele.

– Trebuie eliminați cei care au fost selectați de pe stradă.

– Sigur că am vorbit cu ministrul Berca, dar vom vorbi despre asta la ședința CSAT de luna viitoare.

– Voi cere excluderea celor care nu au școală de poliție.

– Avem neangajată promoția 2011 a școlilor de subofițeri de poliție.

– Eu sper să fie un eveniment unic în felul lui, să nu se repete. Calitatea unor subofițeri din Poliție și chiar a unor ofițeri trebuie crescută prin eliminarea celor luați de pe stradă.

Despre managementul privat

– Procesul este în grafic, așa cum a spus-o și FMI.

– Nu știu exact datele.

Despre Sănătatea din România

– Este o ezitare continuă la ministerul Sănătății.

– Interesele exterioare ministerului sănătăți fac ca pachetul de servicii medicale să nu fie aprobat.

– Unii vor să cumpere tot timpul tomografe să le țină în subsolul spitalelor.

– Eu nu mai am de conciliat nimic cu domnul doctor Arafat. Toată echipa este una ezitantă și sub presiunea multor interese. De aceea ce și picat lansarea proiectului de modificare a legii sănătății.

– Întrebat ce părere are despre protestele din piața Universității, care au avut loc după conflictul cu Raed Arafat, când mii de persoane i-au cerut demisia: Este dreptul lor să ceară demisia, este democratic.

Absorbția fondurilor UE

– Ne place nu ne place, Elena Udrea, cu tocuri înalte, cu pantaloni mai strâmți, a avut cea mai bună absorbție la fonduri europene.

– Nu exclud ca MRU să fie prezidențiabil. În primul rând ca să fie candidat trebuie să reușească în calitate de prim-ministru. Ar fi foarte greu să ai un eșec ca prim-ministru și să candideze la președinție.

– Trebuie să absoarbă cele șase miliarde de euro de la fondurile europene, care pot însemna o creștere economică de 3%. Acesta un criteriu pentru toți miniștrii.

– Mă revoltă că nu dormim în birourile în care avem proiectele. Înseamnă miliarde de euro gratuit, pe care nu îi dăm niciodată înapoi.

„Funcția de președinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilință a vieții mele”

– Chiar cred că angajamentul și implicarea asta mi-au făcut foarte mult rău.

– Eu mi-am asumat politic ceea ce a trebuit făcut într-o perioadă de criză.

– Întrebat ce părere are despre ceea ce s-a întâmplat în Rusia și dacă s-a gândit la funcția de premier: În prima zi când plec de la Cotroceni plec din viața politică. Din 2007 până acum a fost cea mai umilitoare perioadă din viața mea. Funcția de președinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilință a vieții mele.

– Președinții nu pot să abdice.

Despre greva parlamentară a opoziției și o eventuală coaliție PDL-PSD

– Cred că s-a mers prea departe cu greva parlamentară a opoziției. Când vrei să nu meargă ceva pui condiții.

– Cred că Ponta a avut un discurs care a creat punctele de convergență. Au fost 7-8 puncte comune.

– Nu cred că este posibil, după alegeri, un Guvern PSD-PDL. Cred că dacă este o variantă aceasta este PDL-PNL. Cu PSD s-a încercat marea coaliție, pe care au abandonat-o pentru nimic.

– Întrebat dacă ar numi un premier USL: Eu aș citi articolul 103. Președintele invită la discuții partidele. USL nu este un partid, este o alianță.

– Nu este exclus ca Dan Diaconescu să ajungă în Parlament.

De ce l-a sprijinit pe Boc la șefia PDL

– Pentru mine în politică fiecare moment trebuie cântărit atunci când este. Eu nu i-am cerut demisia lui Vasile Blaga. Și-a dat-o el. Nu l-am susținut la congresul PDL pentru că mi se părea o greșeală să îl înlături pe cel care era premier. Ar fi fost un vot de blam la adresa Guvernului.

– PDL nu este atât de naiv încât să facă schimbări.

– Sorin Oprescu este foarte greu de bătut. Trebuie să joci, că așa e politica.

– Lista de premieri: Am discutat cu foarte mulți tehnocrați. Cu emițători de puncte de vedere.

– M-am îndreptat către niște personalități care par atotștiutori în ale economiei. Tot spre mediul politic a trebuit să mă îndrept.

Cazul Universității din Târgu Mureș

– Nu cunosc deloc subiectul. Nu a ajuns la mine acest subiect la o eventuală mediere. Nici nu cred că este treaba mea să mediez în coaliție.

– Sunt problemele lor.

Conflictul Israel-Iran

– Un conflict între Israel și Iran ne afectează consistent având în vedere interesele noastre în regiune și relațiile noastre cu Israelul și Iranul.

– Sper ca în cele din urmă diplomația să triumfe.

– Uitați-vă ce s-a întâmplat unde am avut conflicte. Libia. Am scăpat de Gadafi dar acum Libia se desparte.

Președintele va vedea la TV finala Europa League, de pe Arena Națională

– Nu merg la finală la București. De când am fost la meciul cu incidente, din Giulești, dintre Rapid și Steaua nu am mai fost decât la încă un meci pe stadionul lui Dinamo. Mă uit la televizor.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide