Transplantul hepatic cu numărul 400, la Centrul de la Institutul Clinic Fundeni

Publicat: 31 01. 2013, 18:05
Actualizat: 19 05. 2015, 12:33

O echipă medicală din Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni a efectuat, miercuri, cel de al 400-lea transplant hepatic, beneficiarul fiind un bărbat de 51 de ani cu ciroză hepatică provocată de o hepatită cu virus B, iar donatoarea, soția acestuia, în vârstă de 52 de ani.

„Deși a fost o intervenție deosebit de complicată, evoluția postoperatorie este, în acest moment, favorabilă”, a declarat joi, pentru Mediafax, șeful clinicii de Chirugie Generală și Transplant Hepatic Fundeni, prof dr. Irinel Popescu.

Potrivit medicului, începând din 2000, când a fost efectuat cu succes primul transplant hepatic în Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni, numărul intervențiilor de acest fel a ajuns, în prezent, la 400.

Rezultatele postoperatorii, a mai spus el, s-au ameliorat constant în cei aproape 13 ani, ajungând în momentul de față similiare cu cele din programele internaționale cu experiență

„Un moment important l-a constituit înființarea Agenției Naționale de Transplant, în 2005, ceea ce a dus la creșterea semnificativă a numărului de donatori. În 2012, au fost efectuate 75 de transplanturi hepatice”, a precizat profesorul Irinel Popescu.