Tu știi de ce ne-am luat rația de libertate? Doina Cornea, glasul disidenței anticomuniste, transmis printr-o păpușă (Partea a III-a)

Publicat: 18 09. 2019, 10:53

Fost asistent univesitar la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, publicist și traducător, Doina Cornea (1989-2018) a criticat regimul Ceaușescu, devenind un simbol al luptei anticomuniste. „Curajul Doinei Cornea a fost acela de a intra, în mod public, în dialog cu Nicolae Ceaușescu, adică tocmai cu persoana care, reprezentând comunismul, era un simbol al dialogului imposibil”, conform iiccmer.ro.

Și cum a reușit? Înfrângându-și frica. „M-am străduit, realmente, să trăiesc ca și cum frica nu ar exista, chiar dacă am resimțit-o destul de des. Trebuie să rămânem liberi, să nu devenim robi ai fricii. Adevărul este că toți acești ani au reprezentat pentru mine un bun exercițiu, în fond. Mi-am spus: trebuie să trăiesc ca și cum Securitatea nu ar exista”, mărturisea  Doina Cornea, într-un interviu, acum 10 ani.

Primii muguri ai disidenței Doinei Cornea au apărut în 1965, după ce se întorsese dintr-o vizită în Franța unde remarcase libertatea de opinie a tinerilor care îl criticau pe generalul Charles de Gaulle. „Mi-am dat seama că noi trăim ca niște viermi aici, ne lăsăm striviți”, afirma, cuprinsă de revoltă, Doina Cornea. I-a fost rușine de lipsa de reacție la constrângerile din România comunistă, iar această rușine a făcut-o, puțin câte puțin, să acționeze, conform propriilor mărturisiri.

Citește continuarea pe platforma REVOLUTIONS…