Tudor Caranfil: Sergiu Nicolaescu a fost un om frumos, care o să-mi lipsească

Publicat: 03 01. 2013, 11:02
Actualizat: 05 07. 2013, 23:00
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit în această dimineață. Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX că Sergiu Nicolaescu a fost "un om frumos" care o să-i lipsească enorm, descriindu-l pe regizor drept un pionier și un profesionist al cinematografiei.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit în această dimineață. Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX că Sergiu Nicolaescu a fost „un om frumos” care o să-i lipsească enorm, descriindu-l pe regizor drept un pionier și un profesionist al cinematografiei.

„A fost un artist emblematic decenii de-a rândul, un profesionist al cinematografiei române, un dinamizator al vieții cinematografice, un cavaler romantic cum l-am simțit cu toții în «Orient Express»”, a spus criticul de film, care a subliniat și faptul că Sergiu Nicolaescu a uimit publicul cu experimentele sale, de la „Dacii” – un film de o mare amplitudine, la filmele sale de acțiune și la comedii. „A fost un supraviețuitor îndârjit. Un personaj pe care l-am admirat”, a adăugat criticul.

„Regret enorm că n-a stabilit un record de longevitate”, a spus Tudor Caranfil, remarcând că dispariția regizorului vine „într-un moment de strălucire al cinematografiei române”. „Este o înflorire de talente cum a fost izbucnirea lui de la început, dar atunci, el era singur”, a adăugat Caranfil.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicațiilor cardiace și pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunțat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 și recent fusese operat de peritonită.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecție impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în același timp, haina de regizor, scenarist și actor, cu o abilitate neobișnuită.