Tudor Petrov Popa a ajuns la Chișinău

Publicat: 15 02. 2012, 09:40
Actualizat: 24 06. 2012, 03:17
Tudor Petrov Popa, ultimul deținut politic din grupul Ilașcu, a ajuns la Chișinău luni, la scurt timp după ce a fost eliberat de regimul de la Tiraspol, după 15 ani de detenție, relatează BASA-press.

Tudor Petrov Popa, ultimul deținut politic din grupul Ilașcu, a ajuns la Chișinău luni, la scurt timp după ce a fost eliberat de regimul de la Tiraspol, după 15 ani de detenție, relatează BASA-press.

Petrov Popa a fost predat autorităților moldovene după o procedură aplicată și în cazul altor deținuți din grupul Ilașcu, reprezentantul forțelor de securitate de la Tiraspol anunțându-l că este declarat persona non grata și că nu are dreptul să intre pe teritoriul transnistrean.

Eliberarea lui a decurs fără incidente, după ce, sâmbătă, Andrei Ivanțoc a fost bătut de forțele de securitate transnistrene în momentul eliberării, potrivit BASA-press.

"Totul este normal, dacă se poate spune că la închisoare este normal", a declarat Petrov Popa, care le-a mulțumit tuturor celor prezenți, pentru susținere. "Vreau să ajung mai repede acasă, în primul rând voi pleca la sora mea", a adăugat el, imediat după ce a fost pus în libertate.

La podul de la Dubăsari, pe teritoriul controlat de Tiraspol, fostul deținut a fost întâmpinat de mama sa, Maria, sora sa, cei doi copii, prieteni, oficiali și zeci de jurnaliști.

"Sunt foarte emoționată, nici n-am cuvinte să vorbesc. Îmi pare bine că au trecut acești 15 ani de coșmar, și pentru el, și pentru noi, și pentru copii, pentru toți", a afirmat sora lui Tudor, Eudochia. "Nu a fost nici o zi în care să-mi pierd speranța că îl voi revedea sănătos", a declarat, la rândul său, mama lui.

Fostul deținut politic Alexandru Leșco l-a întâmpinat pe Petrov Popa la bariera de la punctul de trecere Dubăsari, deși are interdicție de intrare pe teritoriul transnistrean, și i-a oferit un tricolor.

Tudor Petrov Popa este ultimul membru al grupului Ilașcu, condamnat de o instanță ilegală de la Tiraspol, care a fost eliberat după ce și-a ispășit în întregime pedeapsa de 15 ani de închisoare. (Mediafax)