Tudorel Toader: Am cerut apărarea independenței procurorului din dosarul lui Onea

Publicat: 23 05. 2018, 14:35
Actualizat: 26 03. 2019, 08:15

„Pe baza informațiilor deținute, am solicitat CSM să procedeze la sesizarea Inspecției Judiciare în vederea verificării eventualelor acte și fapte de natură să încalce independența procurorului Elena Iordache. Subliniez că eventuale fapte de natură să încalce independența, în sensul să o împiedice în normala desfășurare a urmăririi penale”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Reprezentanții CSM au anunțat că solicitarea ministrului Justiției a ajuns miercuri la Consiliu.

De altfel, deputatul Andreea Cosma i-a transmis o adresă oficială ministrului Justiției, prin care îi solicită informații privind măsurile dispuse pentru a apăra independența procurorului Elena Iordache, cea care instrumentează dosarul de la PÎCCJ al procurorului Lucian Onea.

„Văzând informațiile apărute în presă în cursul zilelor de 21.05.2018 și 22.05.2018 în sensul că asupra procurorului Elena Iordache din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-ar face presiuni în sensul ca aceasta să dispună o altă soluție decât cea pe care ar intenționa să o ia potrivit legii și conștiinței sale, vă solicit să-mi comunicați ce măsuri dispuneți pentru apărarea independenței procurorului de caz și impiedicarea oricărei imixtiuni ierarhice sau de altă natură în activitatea unui procuror, care trebuie să se bucure de independență totală pe soluții”, se arată în întrebarea oficială pe care deputatul Andreea Cosma i-a transmis-o lui Tudorel Toader.

Procurorul Elena Iordache, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), este cea care instrumentează dosarul în care sunt vizați procurorul Lucian Onea și fostul procuror Mircea Negulescu.