Tudorel Toader anunță desecretizarea informațiilor din arhiva SIPA

Publicat: 28 05. 2017, 00:02

După ce Ministerul Justiției a făcut publice numele celor care au „vizitat” arhiva SIPA, Tudorel Toader a precizat, sâmbătă seară pe pagina sa de Facebook, că pasul următor îl va reprezenta promovarea unei hotărâri de guvern pentru desecretizarea informațiilor.

„Arhiva SIPA – o pată pe obrazul justiției române !
pasul 2 – promovăm o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informațiilor,
pasul 3 – comisia își începe activitatea, respectând dispozițiile legale,distincțiile dintre viața privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat !”, a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Joi, ministrul Justiției a declarat că va desecretiza și două Rapoarte despre arhiva SIPA, din care se vor afla mai multe informații despre aceasta, dar și faptul că au existat mai multe vizite.

„Sunt și două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, din care veți afla mai multe informații și sigur, mai multe vizite”, a spus Toader.

Tot joi, Ministerul Justiției a publicat lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desființarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite.

„Cele 22 procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului justiției prin care a fost permis accesul în arhivă, componența comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum și mențiunea „După verificarea și inspectarea stării documentelor în vederea desfășurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea ușilor celor două camere precum și a ușii de acces la acestea”, indicându-se și numărul sigiliului folosit”, a transmis Ministerul Justiției.