Turcia anunță că Rusia și Ucraina vor semna vineri acordul privind reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră

Publicat: 22 07. 2022, 10:52

Reprezentanții Rusiei, Ucrainei și Turciei se vor întâlni, vineri, pentru a semna un acord propus de Națiunile Unite care să permită reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin porturile asediate de la Marea Neagră, a anunțat președintele Turciei.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, va participa la eveniment alături de președintele rus Recep Erdogan. Întâlnirea se va ține la birourile din Palatul Dolmabahce, precizează comunicatul emis de administrația prezidențială turcă.

Rusia și Ucraina sunt două țări care furnizează grâu la nivel mondial, dar invazia armatei ruse, care a început pe 24 februarie, a dus la creșterea prețurilor la alimente și a generat o criză alimentară internațională.

Războiul, cauza crizei de astăzi

Războiul a blocat exporturile Kievului, lăsând zeci de nave fără posibilitatea de a ieși din porturile Ucrainei de la Marea Neagră. De asemenea, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozurile din portul Odesa.

Totodată, Ankara a precizat că s-a stabilit un acord general asupra unui plan propus de ONU în timpul discuțiilor de la Istanbul de săptămâna trecută. Acest acord va fi transformat într-un document scris, act ce va fi semnat către părțile implicate în acest proiect, potrivit Mediafax.

Națiunile Unite și Turcia lucrează de două luni pentru a intermedia ceea ce Antonio Gutteres a numit un „acord-pachet”, care să permită reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră.