Ucraina, proces la Haga împotriva Rusiei. Procurorul general de la Kiev: Vom dovedi că Vladimir Putin este un „principal criminal de război” al secolului XXI

Publicat: 27 02. 2022, 15:38
Foto: Profimedia

Preşedintele Volodimir Zelensk a anunțat că Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ONU de la Haga.  „Ucraina va dovedi în faţa unui tribunal corect că preşedintele rus Vladimir Putin este principalul criminal de război al secolului XXI”, a declarat procurorul general Iryna Venediktova.

„Ucraina a depus cererea împotriva Rusiei la CIJ”, a scris preşedintele pe Twitter.

„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noţiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă care să se ordone Rusiei să înceteze activitatea militară şi ne aşteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare.”

Procurorul general Iryna Venediktova a declarat că Ucraina va dovedi în faţa unui tribunal corect că preşedintele rus Vladimir Putin este „principalul criminal de război” al secolului XXI”, scrie Reuters.

De asemenea, procuratura rusă a avertizat că oricine oferă asistenţă financiară sau de altă natură unui stat străin sau unei organizaţii internaţionale care vizează securitatea Rusiei ar putea fi condamnat pentru trădare, riscând o pedeapsă maximă de 20 de ani.

„Fiecare faptă de acordare de asistenţă financiară sau de altă natură… va fi evaluată din punct de vedere juridic”, a precizat aceasta într-o declaraţie în a patra zi a ceea ce Rusia descrie ca fiind o operaţiune militară în Ucraina.