ULTIMUL FRONT al Europei a căzut: Două cazuri de infectare cu noul coronavirus confirmate în Muntenegru

Publicat: 18 03. 2020, 12:34
Actualizat: 18 03. 2020, 12:36

Guvernul din Muntenegru a confirmat marţi, 17 martie 2020, primele două cazuri de infectare cu noul coronavirus COVID-19, transmite Reuters. Statul era singurul din Europa care nu raportase cazuri de infectare. 

Muntenegru

Cele două paciente depistate pozitiv au sosit în urmă cu 12 zile din SUA şi, respectiv, Spania, iar în prezent sunt spitalizate, a declarat prim-ministrul Dusko Markovic.

Muntenegru a luat deja măsuri de prevenție pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului: frontierele sunt închise, transportul public suspendat  iar  şcolile, cafenelele şi restaurantele  au fost închise. Doar farmaciile şi supermarketurile au rămas deschise.

Bosnia

Guvernul din Bosnia a declarat marţi stare de urgenţă ca urmare a pandemiei de coronavirus, măsură ce va permite coordonarea activităţilor de urgenţă sanitară între cele două entităţi autonome ale sale, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, a anunţat premierul bosniac Zoran Tegeltija, relatează Reuters.

Ambele entităţi autonome declaraseră deja individual de luni starea de urgenţă şi au adoptat măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Bosnia are până în prezent 26 de cazuri de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2

Premierul Zoran Tegeltija a declarat că în urma declarării stării de urgenţă Ministerul Securităţii va conduce un organism de coordonare la nivel statal.

A fost de asemenea extinsă lista cu ţările ai căror cetăţeni au interdicţie de intrare în Bosnia, iar la graniţă vor fi instalate corturi pentru carantină.

Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană au dispus luni izolarea pentru două săptămâni a tuturor persoanelor care le trec graniţele şi au interzis intrarea cetăţenilor din statele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

La nivel mondial au fost confirmate peste 200.000 de cazuri de infetcare cu noul coronavirus COVID-19 iar peste 8.000 de persoane au decedat, în timp ce peste 82.000 de persoane au fost declarate vindecate.