Un avocat din Luxemburg cere măsuri împotriva cerșetorilor români „dezgustători” și „obraznici”. Ce îi transmite Ambasada României

Publicat: 08 08. 2015, 16:58

„Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degajă zilnic grupurile de cerșetori dezgustători, obraznici, care, în virtutea prevederilor generoase ale Acordului Schengen, ajung în Luxemburg, fără niciun control, din îndepărtata Românie”, a declarat celebrul avocat Gaston Vogel într-o scrisoare deschisă adresată Primăriei orașului, potrivit site-ului 5minutes.rtl.lu.

Avocatul luxemburghez a cerut Primăriei să combată mai eficient cerșetoria și să asigure „siguranța publică, liniștea și salubritatea” orașului.

Primarul orașului Luxemburg, Lydie Polfer, a explicat că există eforturi pentru combaterea cerșetoriei organizate, criticând termenii folosiți de Gaston Vogel. „Ca răspuns la scrisoarea deschisă adresată Primăriei, țin să precizez că securitatea cetățenilor, liniștea publică și salubritatea rămân priorități absolute”, a explicat Lydie Polfer.

La rândul său, ambasadorul României în Luxemburg, Roxana Iftimie, a criticat atenția exagerată pe care presa o acordă avocatului Gaston Vogel, denunțând „discursul de ură” al acestuia.

„Libertatea de exprimare este esențială. Cu toate aceastea, nu trebuie să conducă la promovarea, mai ales în spațiul public, a unui discurs de ură, îndreptat împotriva unor persoane sau comunități. Chiar dacă înțelegem că scrisoarea domnului Vogel nu reflectă decât punctul de vedere al autorului, apreciem că este necesară o atenție suplimentară, pentru a evita promovarea prin presă a stigmatizărilor și generalizărilor nocive, pe care suntem convinși că nu le împărtășiți. O generalizare de acest tip este cea prin care România este numită ca fiind țară de origine a tuturor persoanelor care cerșesc, descrise de altfel într-un mod discriminatoriu și nedemn. Amintim că Europa se bazează pe o serie de valori comune, printre care se numără dreptul la respectarea demnității cetățenilor”, a transmis Ambasada României din Luxemburg.