Un cunoscut fotograf din Piatra Neamț a încetat din viață. Ioan Clopoțel avea 70 de ani

Publicat: 26 08. 2022, 19:40
Actualizat: 26 08. 2022, 19:43
Fotograful nemțean Ioan Clopoțel a încetat din viață /Sursa FOTO: Facebook

Cunoscutul și îndrăgitul fotograf nemțean Ioan Clopoțel s-a stins din viață la spitalul din Piatra Neamț. El era internat de mai multe zile în secția ATI, după ce suferise un atac cerebral, chiar înainte de vernizajul expoziţiei „Vânătorilor de imagini“, organizată de Biblioteca „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamţ. 

Ioan Clopoțel, fotograf-cronicar, a suferit un atac cerebral în 24 august, exact cu o zi înainte de vernisajul unei expoziţii de fotografie contemporană în care avea lucrări şi el.

”Fotograful cronicar, CLOPOȚEL IOAN, și-a luat de-acum o pauză mare. Nu va mai cutreiera străzile orașului pe care l-a îndrăgit atât de mult. Va cutreiera, poate, gândurile noastre, ale celor care l-am cunoscut, l-am apreciat, l-am iubit. Fotografiile și filmele realizate de el vor rămâne mărturii vii ale unor momente de viață unice, vor fi ancorele pe care ni le-a lăsat să ne putem fixa în timp, timpul acesta care nu mai are «cu oamenii nesfârșită răbdare»”, a scris pe o rețea de socializare soția acestuia, Mirela Clopoțel.

La manifestarea de la Biblioteca „G.T. Kirileanu“ Neamţ, un eveniment de fotografie contemporană tipărită la mari dimensiuni, trebuia să expună şi fiul său, Petru, la fel de pasionat de această artă.

„Sperăm să trezim interesul pasionaţilor de fotografie. Lucrările sunt de dimensiuni apreciabile şi acoperă multiple genuri ale acestei arte, încercând să stabilească legături cu cele mai interesante curente fotografice depistate în lumea «Vânătorilor de imagini»“, declara Ioan Clopoţel.

Cine a fost Ioan Clopoțel

Ioan Clopoţel, un tip bonom, altruist şi hâtru nevoie-mare, era omniprezent și renumit prin Piatra Neamţ, cu aparatul la gât, imortalizând aspecte cotidiene. Oferea, dezinteresat, poze tuturor redacţiilor, și a şi scris pe la unele ziare nemţene.

Protesta de unul singur, confecționându-și pancarte cu mesaje pe tema abordată, când considera că nu poate închide ochii la nedreptăţi sociale, hotărâri ciudate ale administraţiei locale sau judeţene.

Multe generații de pietreni au acasă măcar o fotografie semnată de Clopoțel. Prezent la majoritatea evenimentelor din județ, s-a numărat printre profesioniștii care au trăit exclusiv din fotografie. Și a trăit această artă până în ultimele sale zile, când reușise să organizeze la Biblioteca Județeană o expoziție împreună cu alți artiști vizuali nemțeni. Din păcate, evenimentul s-a desfășurat în absența maestrului Clopoțel.

Un mare pasionat de fotografie, Ioan Clopoţel a finalizat în anul 2020 și un master în specializarea Fotografie, video şi procesarea computerizată a imaginii, la Universitatea „George Enescu“ din Iaşi.

În luna iunie, Ioan Clopoțel a împlinit 70 de ani.

Înmormântarea sa va fi duminică, 28 august, potrivit adevărul.ro.