Un distrugător american și o navă franceză de recunoaștere se află în Marea Neagră

Publicat: 11 04. 2014, 20:27
Actualizat: 06 07. 2016, 01:20

„Este vorba de o misiune pentru oferirea de garanții de securitate aliaților din cadrul NATO și partenerilor de la Marea Neagră”, a comunicat Departamentul american al Apărării.

„Prezența navei USS Donald Cook demonstrează angajamentul nostru pentru intensificarea securității, capacității de reacție și dispozitivelor logistice”, a declarat colonelul american Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Oficiali militari ruși au denunțat prezența navelor NATO în Marea Beagră, afirmând că este vorba de o consolidare a dispozitivului naval.

Echipat cu sisteme antibalistice Aegis și cu zeci de rachete SM-3, distrugătorul Donald Cook era staționat de două luni la baza spaniolă Rota, în cadrul sistemului antirachetă al NATO. Nava USS Donald Cook a părăsit pe 31 ianuarie portul Norfolk din Statele Unite și a ajuns în februarie la baza navală Rota, situată în sudul Spaniei, în apropierea Strâmtorii Gibraltar. În Portul Rota urmează să fie aduse alte trei distrugătoare americane.

Dupuy de Lôme (A759) este o navă militară franceză dotată cu echipamente de interceptare a comunicațiilor forțelor inamice. Nava a intrat în uz în aprilie 2006.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro