Un elev român, olimpic internațional la informatică, este ofertat de trei universități americane

Publicat: 02 04. 2015, 14:09
Actualizat: 04 08. 2015, 21:13

Rareș Buhai, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” DIN Bistrița, a câștigat în fiecare an de liceu medalia de aur la olimpiada internațională de informatică, dar și la balcaniade și alte concursuri internaționale, anul acesta calificându-se din nou la faza națională a olimpiadei de informatică.

Întrucât în iunie va absolvi liceul, Rareș Buhai a aplicat pentru trei universități americane care l-au acceptat deja, indiferent de rezultatul pe care îl va obține anul acesta la olimpiade.

„Știu deja că voi studia în SUA, am fost acceptat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University și la Harvard. Încă nu știu la care voi merge. Contează și bursa pe care o voi primi. Încă nu sunt 100% decis, dar 100% sunt decis să studiez în SUA. Am fost acceptat pentru rezultatele de până acum. Cele de anul acesta nu mai contează”, a declarat Rareș Buhai corespondentului MEDIAFAX.

Tânărul spune că, dacă va avea rezultate bune la olimpiada națională, ar putea participa la Olimpiada Internațională de Informatică din Kazahstan și la cea a țărilor din Europa Centrală, desfășurată în Cehia.

„Sunt pregătit de olimpiadă, sper să am rezultate ca și în anii trecuți și să iau tot aur. Dacă aș avea rezultate bune la națională, aș putea participa la Olimpiada Internațională de Informatică din Kazahstan și la cea a țărilor din Europa Centrală care e în Cehia. Materia am parcurs-o, dar în fiecare an devine din ce în ce mai greu la informatică”, a afirmat Rareș Buhai.

Profesorul Constantin Gălățan, care îl pregătește de Rareș Buhai încă de la început în calitate de coordonator al lotului național de informatică al României, spune că pentru el Rareș va fi un om pe care nu îl va uita probabil niciodată.

„Faptul că Rareș a obținut trei medalii de aur la olimpiada internațională de informatică deja este o performanță neatinsă de alt elev român, dar dacă vor fi patru, atunci va fi un record de nebătut, cel mult de egalat. Noi toți vom avea nostalgia acestui băiat minunat. Pentru mine o să fie un om pe care nu o să îl uit probabil niciodată”, a declarat profesorul Constantin Gălățan.

La rândul său, directorul Colegiului Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, Constantin Rus, a spus că e „întristat” pentru că „portdrapelul delegației olimpice a liceului, Rareș Buhai, participă pentru ultima dată la o fază națională,” întrucât va absolvi liceul.

„Rareș este, așa cum bine știți, campionul campionilor din România și vreau să se audă și să se știe că acest tânăr extraordinar din Bistrița este pe primul loc, de departe, în istoria olimpiadelor din România ca număr de medalii de aur câștigate. În ultimii trei ani a câștigat de fiecare dată câte trei medalii de aur la concursuri internaționale, o performanță extraordinară cu care ne mândrim”, a spus Rus.

Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, unde învață Rareș Buhai, are, anul acesta, 58 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor dintre care zece vor concura la informatică.