Un ieșean acuză că de doi ani stă prin spitale după ce, de la o bătătură, i-a fost tăiat călcâiul. Reacția spitalului

Publicat: 12 06. 2014, 15:58
Actualizat: 05 02. 2015, 10:38

Gheorghe Ghigea, în vârstă de 47 de ani, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că s-a adresat pentru prima dată medicilor în anul 2012, din cauza unor dureri la călcâiul stâng, provocate de o bătătură.

El a povestit că, în mai 2012, a fost operat de doctorul Radu Budurcă, medic primar la Secția Clinică de Chirurgie Plastică a Spitalului „Sfântul Spirdion” din Iași, care i-a secționat călcâiului, lăsându-i o gaură în picior.

„În loc să-mi curețe zona, doctorul mi-a tăiat călcâiul. Am fost internat pe 4 mai, operat pe 5 mai și externat fără să mi se dea vreo scrisoare medicală. Acasă, când am dat jos pansamentul, nu mi-a venit să cred. Era lăsată o gaură în picior, fără să fie refăcută zona”, a spus Gheorghe Ghigea.

Conform acestuia, după trei săptămâni petrecute acasă, timp în care a urmat un tratament, a revenit la spital, reclamând dureri în zona operată.

Bărbatul a spus că nu a fost primit de doctorul curant de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, astfel că a mers la alte unități medicale din Iași, fără a reuși însă să își trateze rana.

„Am fost la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, iar acolo mi s-a spus că vor vorbi cu șeful clinicii, Teodor Stamate, pentru a rezolva problema. În februarie 2013 am fost internat și operat pe la Chirurgie Plastică, însă intervenția a fost realizată de Teodor Stamate. Am stat internat șase zile, iar operația a însemnat să-mi ia piele subțire de pe același picior și să acopere gaura lăsată de colegul său. Însă pielea nu trebuia pusă direct pe os și trebuia să fie mai groasă. După o lună, m-am trezit că grefa s-a infectat, am luat microbi de la spital care au mâncat pielea”, a precizat bărbatul.

Pe parcursul anului 2013 bărbatul a încercat să își rezolve problema de sănătate la mai multe spitale din țară. Astfel, a mers la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din București, unde a fost supus unei noi intervenții chirurgicale prin care i s-a aplicat o grefă mai groasă, fiindu-i acoperită în întregime gaura din călcâi.

Gheorghe Ghigea a spus că infecția contractată la ultima operație de la spitalul ieșean nu a fost însă tratată corespunzător și, prin urmare, și această grefă de piele s-a infectat, iar rana s-a deschis din nou.

În aceste condiții, bărbatul s-a întors la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, fiind îndrumat către secția de ortopedie, fiind luată în calcul amputarea piciorului.

Bărbatul și-a făcut însă o serie de analize la laboratoare private din Iași, rezultând că a contractat o serie de microbi „care se găsesc doar în spital”.

În toamna anului trecut, Gheorghe Ghigea a mers la Piatra Neamț, unde a suferit o nouă intervenție chirurgicală, însă nici grefa respectivă nu a rezistat. Mai mult chiar, bărbatul a constat că infecția s-a extins și la celălalt picior.

„De doi ani nu mai pot merge pe picioare ca altădată, nu mai pot alerga, nu pot coborî după pâine și nici nu-mi pot pune șosete pentru că toată zona este o rană. M-am dus cu probleme la piciorul stâng și în spital au apărut și la dreptul. A trebuit să-mi vând casa ca să mă pot trata și tot degeaba”, a afirmat Ghigea.

El a precizat că în urmă cu un an a depus plângere la Colegiul Medicilor Iași, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns.

Pe de altă parte, conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași susține că Gheorghe Ghișe a fost tratat în primă fază la Spitalul „Sfântul Ioan”, care în acea perioadă a fost comasat cu Spitalul „Sfântu Spiridon”, adăugând că bărbatul a avut mai multe internări și la Spitalul de Psihiatrie „Socola” din Iași.

„Acest caz a avut loc înainte ca eu să preiau spitalul, dar asta nu înseamnă că nu știu despre ce este vorba. S-a perpetuat situația lui, deși sunt rezervat să o numesc situație, pentru că bărbatul are și mai multe internări la Psihiatrie. Eu m-am aplecat cu multă răbdare asupra cazului său și am constatat că are și că nu are dreptate. Să spunem că are parțial dreptate, însă dânsul a plecat din spital de mai multe ori fără să i se facă tratamentul complet, a avut și reacții ciudate vizavi de activitatea medicilor. Eu îi stau mereu la dispoziție”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași, Ioan Bârliba.

Acesta a menționat că în 2012 s-a întrunit o comisie medicală la spital pentru a stabili dacă există culpă medicală în cazul tratamentului aplicat bărbatului, iar rezultatele comisiei au dat dreptate unității medicale.