Un judecător afgan cere protecție statului român: ”Talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide”

Publicat: 07 10. 2021, 11:35
Actualizat: 07 10. 2021, 11:37

„Talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide” – este mesajul de disperare al unui judecător afgan. Omid se ascunde cu familia și cere ajutor statului român.

Judecătorul care se ascunde cu familia cere protecţia statului român, după ce talibanii i-au devastat casa şi-l caută pentru a-l aresta, potrivit TVR.

Bărbatul este în contact cu Forumul Judecătorilor, organizaţie profesională din România care a mai salvat câţiva magistraţi aflaţi pe lista neagră a extremiştilor care conduc Afganistanul.

El a lucrat ca judecător timp de 6 ani. De-a lungul timpului, acesta a condamnat mai mulți afgani acuzați de terorism. După ce talibanii au preluat controlul ţării, el și familia sa au trecut prin momente groaznice. Se mută de colo colo, doar noaptea, cu speranța că va reuși să scape.

„Acum câteva zile, talibanii au fost la mine acasă, au intrat cu forţa şi au răscolit tot. Au luat documentele mele, calculatorul portabil, lucrurile personale. S-au comportat foarte urât cu vecinii, i-au întrebat unde sunt şi le-au cerut să mă predea”, a declarat Omid.

Judecătorul nu are pașaport și nici bani, întrucât talibanii i-au îngheţat conturile. Familia lui trebuie să trăiască cu banii primiți de la prieteni și rude.

„Nu avem suficientă mâncare. Copiii nu pot ieşi afară, nu pot merge la şcoală. Toţi suntem deprimaţi, suntem ca nişte prizonieri într-o închisoare”, a mai spus judecătorul.

Acesta spune că și colegii lui se ascund, dar nu vor mai putea face asta prea mult timp. El ţine legătura cu colegii români din Forumul Judecătorilor şi speră ca aceştia să reuşească să facă ceva.

Împreună cu autorităţile de la Bucureşti, Asociaţia Magistraţilor Români a reuşit la începutul lunii trecute să scoată din Afganistan 45 de oameni, 7 judecători şi famiile lor. Zilele acestea, Forumul judecătorilor i-a trimis o scrisoare preşedintelui Iohannis şi i-a cerut să-i ajute pe magistraţii afgani. În prezent, MAE are cereri de azil din partea altor 8 judecători afgani, printre care şi Omid.

„Dacă situaţia va continua, în curând talibanii ne vor găsi. Dacă mă vor aresta, 100% mă vor ucide”, a mai spus Omid.