Un membru al Comitetului Director al SRR, incompatibil

Publicat: 08 05. 2014, 09:28
Actualizat: 29 07. 2014, 20:08
Agenția Națională de Integritate a constatat că Petru Ursache, membru în Comitetul Director al Societății Române de Radiodifuziune, este în incompatibilitate din 1 martie 2012, întrucât deține simultan și funcția de administrator al societății Sirom Service Impex SRL.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), Petru Ursache deține din 15 ianuarie 1993 calitatea de asociat și funcția de administrator al SC Sirom Service Impex SRL, iar începând din 1 martie 2012 este și membru în Comitetul Director al Societății Române de Radiodifuziune.

„Astfel, Ursache Petru nu a respectat dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu (…) funcția de (…) administrator (…) la societățile comerciale (…)”, se arată într-un comunicat de presă al ANI, transmis joi agenției MEDIAFAX.

Totodată, ANI a precizat că, potrivit articolului 99, alineatul 1, litera k) din Legea 161/2003, persoanelor care deține calitatea de membru în comitetelor directoare ale Societății Române de Radiodifuziune li se aplică regimul incompatibilităților prevăzut pentru miniștri și, respectiv, secretari de stat, precum și incompatibilitățile prevăzute în legi speciale.

Petru Ursache a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare și elementele identificate, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.
Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.