Un pacient a decedat la două luni după ce a a părăsit terapia intensivă. Ce este „Long Covid” si cum i-a provocat decesul primei victime

Publicat: 20 10. 2020, 20:27
Actualizat: 06 04. 2021, 14:40
Un pacient a decedat la două luni după ce a a părăsit terapia intensivă. Ce este „Long Covid” si cum i-a provocat decesul primei victime. Foto: SCIENCE LIBRARY

Un pacient cu coronavirus care a fost înveselit de terapie intensivă în urmă cu doar câteva luni după ce a supraviețuit unei bătălii de 60 de zile cu boala a murit.

Inginerul aerospațial Roehl Ribaya, în vârstă de 47 de ani, a fost ultimul pacient Covid-19 care a părăsit UCI din Spitalul Blackpool Victoria în iulie după ce a petrecut aproape două luni pe un ventilator mecanic.

Tatăl a fost mutat într-o secție generală pentru reabilitare după eliminarea infecției și a fost externat în cele din urmă pe 14 august.

Efectele virusului i-au afectat organismul

Dar a suferit un stop cardiac acasă în Lytham, Lancashire, pe 13 octombrie și a murit în spital două zile mai târziu. Văduva sa, asistenta Stella Ricio-Ribaya, a spus că „nu și-a revenit niciodată” din efectele pe termen lung ale virusului.

Familia crede că moartea lui Ribaya a fost legată de „Long Covid”, o serie de complicații care persistă după ce boala inițială s-a lămurit.

Guvern: „Covid-19 nu este un motiv în sine pentru a trimite o moarte unui legist”

Dar nu s-a ținut niciun post-mortem și familia nu știe dacă va avea loc o anchetă. Îndrumările guvernamentale publicate în luna mai pun la îndoială dacă va exista o anchetă completă, întrucât afirmă: „Covid-19 nu este un motiv în sine pentru a trimite o moarte unui legist”.

Studiile au arătat că inflamația organelor vitale, inclusiv inima, ficatul, rinichii și creierul, poate rezulta dintr-o criză a bolii. Supraviețuitorii pot rămâne, de asemenea, cu dificultăți de respirație, epuizare și slăbiciune.

British Heart Foundation spune că un mușchi al inimii inflamat poate fi un factor declanșator al unui stop cardiac – atunci când activitatea electrică a organului devine atât de haotică încât încetează să pompeze.

NHS la anunțat una trecută  că va recunoaște oficial Long Covid și va elabora îndrumări pentru medici cu privire la modul de tratare a afecțiunii debilitante.

Dar medicii s-au străduit să ajute persoanele cu această boală, care este atât de variată încât a fost dificil de studiat și de diagnosticat.

Se crede că până la 60.000 de persoane din Marea Britanie suferă de efectele pe termen lung ale bolii.

Ricio-Ribaya se teme că soțul ei ar putea fi prima dintre numeroasele tragedii din Long Covid.