Un post tv din România, amendat din cauza emisiunilor în care s-a sugerat că Regele Mihai ar fi murit

Publicat: 26 01. 2016, 16:25

Sancțiunea a fost aplicată cu unanimitatea voturilor membrilor prezenți la ședința de marți (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea), la propunerea Dorinei Rusu.

Emisiunile sancționate sunt „România de poveste” și „Breaking News”, care au fost difuzate pe 9 și 10 ianuarie, „Ediție specială” și „România te vede”, din 1 și 3 octombrie 2015, și „Ediție specială” din 20 decembrie 2015.

În ședința de marți a CNA au fost facute mai multe propuneri de sancționare. Astfel, Radu Călin Cristea a propus o amendă de 30.000 de lei, iar Radu Herjeu, de 15.000 de lei, care nu au întrunit însă numărul necesar de voturi (minimum șase), pentru a putea fi aplicate.

Radu Călin Cristea a propus amenda pentru emisiunile de la România TV referitoare la un eventual deces al Regelui Mihai, care ar fi fost ținut ascuns de către Familia Regală a României, fără a fi prezentate însă dovezi în acest sens. Totodată, Radu Călin Cristea a adus în discuție faptul că, în timpul emisiunilor, pe ecran au apărut titluri în care s-a spus că „Regele a murit”.

Totodată, Radu Herjeu a făcut referire la emisiunile în care au fost aduse mai multe acuzații, nesusținute de dovezi, Alinei Gorghiu, copreședinte al PNL.

Membrul CNA Dorina Rusu a considerat că toate aspectele discutate și care încalcă legislația audiovizualului ar trebui introduse în sancțiune. Astfel, aceasta a propus o sancțiune intermediară, de 25.000 de lei, care a și întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.