Un român acuzat de fraude bancare va fi extrădat din SUA, după ce a fost arestat, în lipsă, de o instanță din Pitești! Are peste 1.000 de victime! (EXCLUSIV)

Publicat: 13 10. 2020, 21:00
Piteșteanul prins în SUA riscă să execute în țara noastră pânâ la zece ani de pușcărie/Sursa/Gândul.ro

Un român arestat în SUA pentru fraude informatice va fi extrădat în România după ce procurorii DIICOT Pitești au probat că, împreună cu alți trei bărbați, acesta ar fi clonat peste 1.000 de carduri bancare, ale unor cetățeni străini, din Slovacia, Slovenia și Cehia. Ulterior, suspecții fie au golit cărțile de credit ale victimelor, fie au cumpărat, on line, diverse mărfuri de valoare, pe care le-au vâdut în țară. Pănă ca procurorii români să intre pe fir, unul dintre acești pirați cibernetici a reușit să ajungă ilegal în SUA, unde a fost arestat pentru același gen de infracțiuni.

Statele Unite ale Americii reprezintă un adevărat rai pentru infractorii care se ocupă de clonarea cardurilor bancare. Pe lângă grupările românești care fac averi uriașe în această țară, exită rețele venite din toată lumea, la care se adaugă, evident, grupările americane.

Pentru că teritoriul SUA este unul extrem de vast, nu există conflicte între aceste grupări, care se tolerează reciproc, fără să atragă atenția asupra lor. În acest context, autoritățile SUA tratează infracționalitatea de acest gen cu o oarecare indulgență, în condițiile în care faptele nu sunt comise cu violență, iar cei care le săvârșesc nu sunt percepuți drept o categorie de infractori periculoși.

Ca urmare, cu toate că poate produce un prejudiciu de ordinul milioanelor de dolari, în urma unui acord de recunoaștere a faptelor, un astfel de prădător cibernetic poate primi o pedeapsă de numai doi ani și jumătate, în condițiile în care, pe teritoriul României, spre exemplu, sentințele sunt mult mai aspre.

Ivanovici riscă zece ani de închisoare

În primăvara acestui acestui an, ofițerii FBI au reușit să prindă un român originar din Pitești, care comitea acest gen de fraude în statul Ohio.

Conform autorităților americane, piteșteanul Valerică Ivanovici acționa în SUA sub trei nume false: Jeno Urban, Zoltan Toth și Velerică Eugen.

În timp ce acesta se afla deja într-o închisoare americană, în țară a fost deschis un dosar pentru fraude electronice, care, pe lângă Ivanovici, viza alți trei bărbați. Este vorba despre Romulus Mihai Jianu, Vasile Eugen Pârvuleţ (fost Stretcu), Gheorghe Adelin Bordânc (fost Stretcu). Niciunul nu a fost, însă, găsit acasă, motiv pentru care toți patru au fost arestați preventiv în lipsă.

Dați în urmărire internațională, anchetatorii piteșteni au stabilit că unul se află în Marea Britanie, în vreme ce ceilalți trei au fost identificați pe teritoriul SUA, unul fiind deja în custodia autorităților de peste Ocean, care l-au arestat pentru fapte similare.

În consecință, procurorii DIICOT au decis să solicite extrădarea lui Ivanovici, în condițiile în care, tratatului de extrădare, bilateral , încheiat între Statele Unite ale Americii și România, presupune ca pedeapsa pentru faptele comise de cel care urmează să fie extrădat, să fie de cel puțin 4 luni, în condițiile în care, pentru acuzațiile i se aduc, Ivanovici riscă, în țara noastră, până la 10 ani de detenție.