Un tratament pentru pentru relaxarea mușchilor, retras de pe piață

Publicat: 11 07. 2013, 23:18
Actualizat: 19 05. 2015, 18:02

Un medicament recomandat pentru relaxarea mușchilor a fost retras de pe piața românească. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională a Medicamentului, care a precizat că recomandarea este făcută la nivelul tutoror țărilor care comercializează medicametul. 

Tetrazepamul, al cărui nume comercial mai cunoscut este Myolastan, este folosit mai ales pentru relaxarea mușchilor și în cazul unor dureri acute, mai ales la spate și gât.

Grupul european de coordonare (CMDh) al EMA, din care fac parte toate agențiile europene pentru medicamente, a evaluat cazul după ce a primit un raport nefavorabil al Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC).

Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat că beneficiile medicamentului nu depășesc riscurile asociate consumului său. Printre reacțiile identificate se numără așa-numitul sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermică toxică, eritemul multiform și o erupție cutanată cu eozinofilie.

Agenția le-a recomandat pacienților care iau acest medicament să nu întrerupă administrarea lui în mod brusc fără recomandarea medicului și să discute cu acesta pentru căutarea unei alternative. Revizuirea medicamentelor care conțin tetrazepam a început în luna ianuarie, la cererea Franței, unde se înregistraseră reacții cutanate grave.