Una dintre cele mai marcante figuri ale PNȚCD, preotul greco-catolic Matei Boilă a murit

Publicat: 27 08. 2015, 14:26
Actualizat: 28 08. 2015, 08:04

This browser does not support the video element.

Născut pe 17 aprilie 1926, în Blaj, fiu al lui Zaharia Boilă și Clara, Matei Boilă a fost senator al PNȚCD, a absolvit Facultatea de Științe Juridice din Cluj, în 1951, și a fost sfințit preot greco-catolic în clandestinitate, în 1977. A fost economist la Napochim (1968 – 1990), iar până în 1968, în perioada de libertate, a fost sondor la Ochiuri și Târgoviște, tehnician, funcționar, pedagog etc.

Matei Boilă a fost este printre puținii supraviețuitori din închisoarea de la Jilava, unde a stat o vreme alături de Vladimir Ghika.

Preotul Boilă a povestit  în urmă cu doi ani, pentru gândul, cum l-a întâlnit pe Monseniorul Ghika, la Jilava, unde era închis alături de alți preoți.

Citiți mai jos interviul cu preotul Matei Boilă:

După Revoluție, Matei Boilă a fost senator PNȚCD și s-a făcut remarcat prin inițiativa legislativă nr. 243/1996 privind reglementarea folosirii lăcașelor de cult ale Bisericii Române Unite cu Roma. Proiectul senatorului Boilă prevedea folosirea în comun de către comunitățile ortodoxe și greco-catolice a bisericilor greco-catolice în localitățile în care există o singură biserică, respectiv folosirea exclusivă a unei biserici de către comunitățile greco-catolice în localitățile în care există două sau mai multe lăcașe de cult.

După venirea comuniștilor, Matei Boilă a fost arestat de patru ori și condamnat pentru activitate politică național-țărănistă, iar în perioada 1947-1964 a făcut zece ani de detenție.