Ungaria va limita prețurile alimentelor de bază din cauza inflației record

Publicat: 13 01. 2022, 10:51
Sursă foto: Pixabay

Ungaria a anunțat că va limita prețurile a șase produse alimentare de bază, de la începutul lunii februarie, pentru a încetini inflația record, scrie Reuters. Anunțul vine în momentul în care Orban se pregătește pentru alegeri parlamentare pe 3 aprilie. Aflat la putere din 2010, el vizează al patrulea mandat consecutiv. Orban se va confrunta cu Peter Marki-Zay, candidatul unei alianțe a șase partide.

„Am decis să intervenim pentru a limita prețurile la zahăr alb, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, carne de porc, pui și lapte. Asta înseamnă că prețurile în fiecare magazin, vor trebui să revină la nivelul lor din 15 octombrie 2021”, a declarat premierul Viktor Orban într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Rata inflației din Ungaria a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în noiembrie, adică 7,4% pe un an, propulsată de creșterea prețurilor la energie, situație care este în toată Europa.
Potrivit statisticilor oficiale, prețurile la alimente au crescut cu 6%, cele de la făină au sărit de cu 20% și de la ulei cu 27%.
Guvernul maghiar a decis deja din toamnă să plafoneze prețul la combustibil, astfel încât litrul să nu coste mai mult de 480 de forinți (1,35 euro) la pompă.