Vadim Benyatov – acuzat în dosarul privatizărilor – liber să părăsească România

Publicat: 15 02. 2012, 10:08
Actualizat: 20 02. 2012, 06:53
Consultantul internațional Vadim Benyatov - acuzat în dosarul privatizărilor în energie - poate părăsi Bucureștiul și implicit România, neavând altă interdicție, în urma deciziei definitive de luni a instanței supreme.

Consultantul internațional Vadim Benyatov – acuzat în dosarul privatizărilor în energie – poate părăsi Bucureștiul și implicit România, neavând altă interdicție, în urma deciziei definitive de luni a instanței supreme.

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat, luni, după două amânări, contestația procurorilor la decizia instanței inferioare potrivit căreia consultantul internațional Vadim Benyatov este liber de interdicții. Instanța supremă a respins recursul procurorilor, consultantul internațional putând, astfel, să părăsească România pe numele său nemaiexistând o altă măsură preventivă.

Avocatul consultantului internațional a susținut, luni, că instanța Curții de Apel București a decis,- atunci când a revocat pentru 30 de zile măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea – că procurorii nu prezintă "garanția de imparțialitate, chiar dacă au calitatea de magistrat" și de aceea nu pot hotărî în privința măsurilor preventive.

Totodată, apărătorul a susținut că lui Vadim Benyatov, fiind cetățean american, i se încalcă o serie de drepturi civile, cum ar fi cel la familie sau de a beneficia de o intervenție chirurgicală.

De partea cealaltă, reprezentantul Ministerului Public a susținut că instanța Curții de Apel București s-a substituit altei puteri a statului, atunci când a decis că procurorul nu are calitate de magistrat și de aceea a considerat mandatul lui Benyatov, prelungit de procurori nul și ilegal.

De asemenea, procurorul de ședință a arătat că lucrările dosarului stagnează din 19 februarie de când s-a început faza procedurală în care lui Benyatov i se prezintă actele dosarului. (Mediafax)