Vicepreședinte al Casei Româno-Chineze, judecat într-un dosar de evaziune de 2,5 milioane de euro

Publicat: 09 01. 2015, 13:54

Jiang Xiaohua și Shen Lan, asociați și administratori ai SC Ricky Impex SRL, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, de procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. În acest dosar a fost deferită justiției și firma.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2011, Jiang Xiaohua și Shen Lan au evidențiat în documentele contabile date nereale privind cheltuielile, taxa pe valoare adăugată, deductibile și stornări de facturi care nu au la bază operațiuni reale.

De asemenea, susțin procurorii, cei doi au omis, în parte, evidențierea operațiunilor desfășurate și a veniturile realizate, cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, provocând astfel bugetului de stat un prejudiciu de 10.851.046,59 lei (aproximativ 2.500.000 de euro).

Cei doi chinezi, mai spun anchetatorii, s-au folosit de firme „fantomă”, prin care au importat diferite mărfuri, deși ei aveau legături directe cu furnizori externi, în special din China.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Ilfov, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse asupra unor bunuri imobile ale inculpaților.

Procurorii au mai propus luarea măsurii controlului judiciar față de Jiang Xiaohua și Shen Lan, iar față de SC Ricky Impex SRL, interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau de lichidare, interdicția inițierii fuziunii, a divizării, a reducerii capitalului social și interzicerea unor operațiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvența, cu excepția măsurilor de conservare.