Victor Ponta: „Numărul deceselor în urma incendiului de la Colectiv, posibil să se dubleze”

Publicat: 02 11. 2015, 08:55

Numărul deceselor victimelor rănite grav în incendiul de la Colectiv s-ar putea dubla, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, precizând că aceasta este concluzia unui grup de lucru pe care l-a convocat la Guvern.

„În urma discuțiilor a reieșit că numărul deceselor este posibil să crească, chiar să se dubleze”, a spus Ponta, la finalul unor discuții cu vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Dușa, ministrul Sănătății, Nicu Bănicioiu, secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Clinicii de Chirugie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, și directorul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniță-Radu.

Premierul a susținut că autoritățile au medicamentația și aparatura necesară tratării acestor pacienți, iar dacă este nevoie de fonduri suplimentare, Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului le poate asigura.

„Acum depinde numai de cât de puternic este organismul fiecărei persoane în parte și de Dumnezeu”, a spus Ponta.

Grupul de lucru se va reuni în fiecare zi, la sediul Guvernului, pentru a se analiza evoluția situației.

De asemenea, ministrul Sănătății și medicul Ioan Lascăr vor forma o comisie de analiză și luni vor vizita toate spitalele în care sunt internați răniții pentru a evalua starea acestora. Din comisie vor mai face parte și doi specialiști în terapia arsurilor din Franța, aflați întâmplător la București pentru a participa la un program finanțat de banca Mondială.

În prezent, două echipe de medici israelieni deja operează în România.

Spitalele Capitalei aveau internați, duminică la prânz, 140 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv și doar o singură victimă neidentificată, la Spitalul de Arși, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) sunt 24 de pacienți, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arși – 27, la Bagdasar Arseni – 22, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” -cinci, Spitalul „Sf Ioan” -opt, Spitalul Elias – 15, Spitalul Militar – 11, Spitalul „Sf. Pantelimon” – cinci, Spitalul Gerota -trei și la Spitalul SRI – cinci.

Potrivit ministrului Sănătății, 80 – 90 de pacienți sunt în stare critică și foarte gravă.

De asemenea, ultimul bilanț al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 29 de persoane decedate, după ce două tinere, una aflată în Spitalul Bagdasar Arseni, iar alta la Spitalul de Arși, au murit, duminică dimineață.