VIDEO. Cum se pregătesc cartofii prăjiți de la McDonald’s

Publicat: 20 10. 2012, 19:01
Actualizat: 22 08. 2013, 15:44

Reprezentanții lanțului de restaurante McDonald’s au realizat un filmuleț despre modul în care sunt produși și gătiți cartofii pe care îi oferă clienților lor, în încercarea de a răspunde zvonurilor potrivit cărora aceștia ar fi produși pe cale sintetică, scrie The Daily Meal.

În filmulețul de prezentare se arată cum cartofii McDonald’S sunt culeși în mod automat din pământ și sunt trimiși spre prelucrare, după care sunt spălați pentru a fi îndepărtată murdăria de pe ei și sunt curățați, tot în mod automat. După prăjire, aceștia sunt congelați și livrați către restaurantele fast food.

Procesul nu ar avea nimic ieșit din comun dacă nu ar presupune adăugarea unor stabilizatori de culoare sau conservanți precum dextroza. Practic, cartofii McDonald’s pe care îi cumpără clienții sunt prăjiți de două ori: o dată înainte de colgelare, în fabrică, și o dată după, în restaurantele de tip fast food.

În luna aprilie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor s-a autosesizat în legătură cu o reclamă a lanțului de restaurante McDonald’s.

ANPC s-au sesizat după ce a fost difuzat un spot publicitar, potrivit căruia „cartofii prăjiți de la McDonalds aduc aminte de bunici”, transmițând consumatorilor informația conform căreia materia primă utilizată este „cartoful” ce provine de la piață.

În urma unui control desfășurat de comisarii ANPC, s-a observat că în realitate cartofii prăjiți de la McDonald’s sunt obținuți prin tratarea termică a unor cartofi congelați. Ingredientele produsului „cartofi congelați” sunt cartofi, ulei vegetal, dextroză și stabilizatorul difosfat de sodiu.