VIDEO | Imagini cu primul elicopter Black Hawk S-70M destinat României. Aparatul de zbor va intra anul viitor în flota SMURD

Publicat: 08 09. 2022, 18:39

This browser does not support the video element.

Producătorul polonez de aeronave PZL Mielec, parte a concernului american Lockheed Martin, a prezentat publicului primul elicopter Black Hawk S-70M care va fi livrat Ministerului Afacerilor Interne român.

Producătorul polonez de aeronave PZL Mielec, parte a concernului american Lockheed Martin, a prezentat publicului în cadrul expoziției internaționale MSPO 22 din Kielce primul elicopter Black Hawk S-70M care va fi livrat Ministerului Afacerilor Interne din România.

Denumit de jurnaliștii polonezi drept „Șoimul roșu” , elicopterul urmează să fie livrat anul viitor, arată mspo.defence24.pl.

Aparatul este roșu, o culoare mai neobișniută pentru Black Hawk, și va ajunge în exploatarea SMURD. În variante terestră și marimă, primele 6 elicoptere americane destinate SMURD vor fi dotate cu o trusă medicală furnizată de integratorul experimentat de vehicule de salvare Deltamed.

România ca achiziționa până la 12 elicoptere Black Hawk S-70M

Reamintim că la finalul anului trecut, PZL Mielec a primit o comandă pentru șase elicoptere utilitare Black Hawk S-70M de nouă generație de la Ministerul Afacerilor Interne din România. Această primă comandă vine în urma semnării recente a unui acord-cadru pe patru ani prin care până la 12 elicoptere Black Hawk S-70M de fabricație poloneză vor fi furnizate României în următorii patru ani.

Primele șase aeronave, trei configurate pentru a sprijini operațiuni maritime și trei pentru a sprijini operațiuni terestre, vor fi livrate în cooperare cu Romaero și Deltamed în cursul anului 2023. România devine a 11-a țară și al 18-lea client pentru elicopterele Black Hawk construite de PZL Mielec, cel mai mare exportator polonez de echipamente de apărare și aerospațiale.

Cabina elicopterelor Black Hawk S-70 pentru misiuni terestre și maritime va include o unitate medicală echipată de Deltamed, cu sediul la Cluj-Napoca, un integrator experimentat de vehicule de urgență concepute pentru îngrijirea pacienților și operațiuni de salvare.