VIDEO | Klaus Iohannis, întâmpinat în Grecia de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis și de câinele său ”Peanut”

Publicat: 02 12. 2022, 17:12
Actualizat: 02 12. 2022, 17:47

Președintele Klaus Iohannis se află, vineri, într-o vizită de lucru în Republica Elenă. Șeful statului a avut o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, iar alături de ei, în fotografia oficială, apare și Peanut, câinele adoptat de premierul elen.

Preşedintele Klaus Iohannis a început vineri o vizită de lucru în Republica Elenă, unde s-a întâlnit atât cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou, cât şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul vizitei s-a discutat despre proiectele de infrastructură şi interconectare, inclusiv din domeniul energetic, menite să reducă dependenţa de gazul rusesc şi să sporească securitatea energetică a celor două ţări. Întrevederea președinților României și Greciei a avut loc în continuarea dialogului politic româno-elen, care a înregistrat un ritm susținut pe parcursul anului 2022. Președintele Katerina Sakellaropoulou a reafirmat și susținerea deplină a Greciei pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Tot azi, în cursul primirii președintelui român de către premierul elen, patrupedul adoptat de Mitsotakis l-a salutat bucuros și pe Iohannis.

„Peanut” („Alună” – în traducere) este animalul de companie al prim-ministrului Mitsotakis. Câinele a fost adoptat în 2021 de prim-ministrul elen, cu ocazia Zilei Internaţionale a Animalelor fără Adăpost.

Totodată, Mitsotakis a încurajat și alți oameni să adopte animale de companie, precizând că, de fapt, patrupedul l-a ales pe el, și nu invers.

„Peanut a intrat în viețile noastre! Ne-a ales pe noi când, în urmă cu două săptămâni am vizitat Asociația de Protecție a Animalelor Ilioupoli cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor fără stăpân. Deschide-ți brațele și salvează un câine abandonat!”, a fost mesajul prim-ministrului grec în urmă cu un an.

„Adevărul este că nu eu l-am ales pe el, el ne-a ales pe noi”, a adăugat Mitsotakis.

Guvernul lui Mitsotakis a condus eforturile de combatere a cruzimii împotriva animalelor.

Parlamentul a votat în urmă cu aproximativ doi ani pedepsirea abuzului grav asupra animalelor cu până la 10 ani de închisoare, potrivit AP.

”Peanut” a întrerupt și conferințe de presă

De asemenea, Peanut nu este doar un simplu câine, el se învârte printre oamenii importanți ai lumii, întâlnind mai mulți lideri europeni de când și-a ales noua familie.

Tot anul trecut, patrupedul a întrerupt o conferință de presă susținută de prim-miniștrii Greciei și Slovaciei.

„Este prima dată când intervine în timpul unei conferințe de presă. De obicei, el doar salută oaspeții la ușă și este mai politicos”, a spus Mitsotakis atunci.

Cu toate astea, ”Alună” se bucură de prezența tuturor, așa cum se poate observa și din videoclipul în care Mitsotakis este alături de Klaus Iohannis, iar cățelul dă din coadă bucuros.