VIDEO | Statele Unite au anulat întâlnirea dintre Blinken și Lavrov, în urma agresiunilor din ultimele zile ale Rusiei. Blinken: „Rusia a respins în mod clar diplomaţia”

Publicat: 23 02. 2022, 08:51
Actualizat: 23 02. 2022, 09:45
Secretarul de Stat american Antony Blinken | Foto - Profimedia Images

Secretarul de stat Antony Blinken a anunţat marţi că nu se va întâlni joi cu omologul său rus, Serghei Lavrov, după ce Moscova a recunoscut cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, scrie Deutsche Welle.

„Vedem că invazia a început şi Rusia a respins în mod clar diplomaţia, nu mai are sens să ne întâlnim în această etapă”, a declarat Antony Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

Principalele declarații ale lui Blinken pe subiect:

„Nu vom permite Rusiei să revendice o pretinsă diplomaţie când, în acelaşi timp, accelerează calea conflictului şi a războiului”.

„Dacă Rusia este dispusă să ia măsuri verificabile pentru a demonstra comunităţii internaţionale că este serioasă în privinţa dezescaladării şi a găsirii unei soluţii diplomatice, dacă Moscova îşi schimbă atitudinea, sunt complet pregătit să discut, însă Rusia trebuie să demonstreze că este serioasă. Ultimele 24 de ore au arătat exact contrariul”.

„Orice nouă escaladare din partea Rusiei va fi întâmpinată cu noi măsuri rapide şi severe, coordonate cu aliaţii noştri, în plus faţă de cele anunţate astăzi”.

La rândul său, Dmitro Kuleba a salutat sancţiunile internaţionale.

„Este ceva care poate funcţiona, dacă va continua în mod sustenabil. Vladimir Putin nu ar trebui să creadă niciodată că presiunea a atins plafonul şi că nu poate fi pedepsit în continuare. Presiunea trebuie să continue să crească. Şi, dacă asta înseamnă anunţuri regulate de noi sancţiuni, noi vom fi mulţumiţi”, a spus şeful diplomaţiei de la Kiev.

Biden: Implementăm sancțiuni de blocare totală a două mari instituții financiare rusești

Președintele Joe Biden a anunțat marți seara primele sancțiuni robuste care vor fi luate împotriva Federației Ruse, după ce Vladimir Putin a anunțat luni, că recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, iar în cursul nopții trecute a ordonat trupelor militare să intre în Donbas.

Liderul de la Casa Albă a anunțat că Rusia a început invazia în Ucraina și avertizează că sunt vizate mai multe orașe – inclusiv capitala Kiev.

„Ieri Vladimir Putin a recunoscut independența a două state din estul Ucrainei. Mai simplu, Rusia a decis să rupă o bucată din Ucraina. Astăzi a anunțat că vrea mai mult decât aceste regiuni. Cred că vrea să ia cu forța cât mai mult teritoriu”.

„Implementăm sancțiuni de blocare totală a două mari instituții financiare rusești: VEB și banca lor militară.”

„Implementăm sancțiuni complete asupra datoriei suverane a Rusiei. Asta înseamnă că am tăiat accesul guvernului Rusiei la finanțarea occidentală. Nu mai poate obține bani din Occident și nu mai poate tranzacționa noua sa datorie nici pe piețele noastre, nici pe piețele europene.”

„De asemenea, vom impune sancțiuni asupra elitelor Rusiei și a membrilor familiilor lor. Aceștia participă la câștigurile corupte ale politicilor Kremlinului și ar trebui să participe și ei la durere.”

„Am lucrat cu Germania pentru a ne asigura că Nord Stream 2 nu va … merge mai departe”.