VIDEO | Washingtonul a cerut Chinei „să dea dovadă de responsabilitate şi să nu creeze motive pentru a creşte presiunea asupra Taiwanului”

Publicat: 11 05. 2022, 09:38
Sursă foto: captură video

Statele Unite au dat asigurări că nu și-au schimbat politica privind Taiwanul, scrie barrons.com, citând AFP. Declarația vine după ce actualizarea unei fişe informative de pe site-ul Departamentului de Stat a stârnit furia Chinei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price a spus că „nu există nicio modificare a politicii noastre. Tot ce am făcut a fost să actualizăm o fişă informativă, este ceva ce facem în mod regulat cu privire la toate relaţiile noastre din întreaga lume”.

Price a cerut Chinei „să dea dovadă de responsabilitate şi să nu creeze motive pentru a creşte presiunea asupra Taiwanului”.

Fişa informativă despre Taiwan de pe site-ul Departamentului de Stat a fost actualizată săptămâna trecută și confirmă că Statele Unite urmează politica de lungă durată a „Chinei unice”.

Versiunea anterioară a acestei fişe tehnice reproducea pasaje din comunicatul comun din 1979 în care americanii luau notă de poziţia Beijingului, care consideră că Taiwanul face parte din China. Tot în acea versiunea scria că Statele Unite „nu susţin independenţa” insulei.

Diplomatul chinez Zhao Lijian a declarat că preşedintele Joe Biden trebuie să treacă de la vorbe la fapte pentru a arăta că SUA nu sunt de acord cu independența Taiwanului.

„Cea mai recentă modificare a fişei informative este doar o metodă de a ascunde şi a diminua principiul unei singure Chine. O astfel de manipulare politică privind Taiwanul şi încercarea de a modifica status quo-ul prin strâmtoarea Taiwan vor dăuna Statelor Unit”, a spus Zhao Lijian.

SUA, care salută democraţia taiwaneză, în contrast cu ceea ce consideră a fi autocraţia chineză, rămân cel mai important partener şi furnizor de arme al Taipeiului.