VIDEO | Zeci de migranți sud-americani, dați jos din autocare și lăsați în fața casei vicepreședintei SUA, Kamala Harris

Publicat: 26 12. 2022, 08:31
Actualizat: 26 12. 2022, 13:43

This browser does not support the video element.

Mai multe autocare cu migranți din America Centrală și America de Sud au fost trimise în fața casei din Washington a vicepreședintei SUA, Kamala Harris, iar oamenii, care nu erau deloc îmbrăcați cu haine groase, au fost dați jos, deși temperatura era de minus 18 grade.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a trimis zeci de autobuze pline cu migranţi în statele conduse de democraţi începând din aprilie, ca mijloc de protest împotriva politicii de imigrare a lui Joe Biden, gest extrem de criticat de organizaţiile pentru drepturile omului.

Persoanele care au coborât din autobuze au fost preluate rapid de organizaţii sociale, care de luni de zile îi ajută pe aceşti migranţi cu îmbrăcăminte, hrană şi adăpost.

Unii au sosit la Washington îmbrăcaţi doar în tricouri, pe un viscol puternic care s-a abătut asupra SUA, în cel mai geros Crăciun din ultimele decenii.

În ultima săptămâna, mii de oameni au trecut granița cu Mexicul

Amy Fischer, un voluntar al ONG-ului „Migrant Solidarity Mutual Aid Network”, spune că fusese informat de sosirea migranţilor de către un alt ONG cu sediul în Texas.

Săptămâna aceasta, mai multe state americane guvernate de conservatori, inclusiv Texas, au câştigat în instanţă dreptul de a aplica în continuare aşa-zisul Titlu 42, o politică federală sanitară care permite deportarea persoanelor care trec graniţa neregulamentar fără a putea solicita azil, potrivit CNN.

Această reglementare implementată de administraţia Donald Trump urma să înceteze să mai fie folosită din 21 decembrie prin ordin judecătoresc, însă Curtea Supremă a îngheţat decizia.

În ultimele zile, mii de oameni au trecut graniţa cu Mexicul şi mulţi dintre ei s-au concentrat în oraşul texan El Paso, unde au fost nevoiţi să doarmă în aer liber în pofida temperaturilor scăzute.