Virgil Popescu, ministrul Energiei, la GÂNDUL LIVE, despre costurile energiei: „Pentru a putea opri creșterea prețului trebuie să existe o concurență reală în piață”

Publicat: 13 05. 2021, 21:06

Vom plăti din 1 iulie mai mult pentru gaze și energie, există o înțelegere de tip cartel între furnizorii de energie, plătim un preț corect la energie, după liberalizare? Explicațiile vin de la ministrul Energiei, Virgil Popescu, invitatul Emmei Zeicescu în emisiunea GÂNDUL LIVE.

Potrivit ministrului, liberalizarea pieței energetice este pasul normal pe care România trebuia să îl facă. Acesta a spus că se așteaptă ca prețurile de pe piață să rămână scăzute și a îndemnat cetățenii să adere la piața concurențială.

„Lucrurile sunt în mișcare. Eu aștept să văd pe 30 iunie câți consumatori casnici au optat pentru piața de energie concurențială. Nu ne mai putem întoarce la prețurile reglementate. S-a făcut odată în 2018 această greșeală și în loc de a face liberalizarea în 2019, așa cum era planificat, s-au pierdut doi ani de zile. Costul certificatului cu Co2, de la 23 de euro anul trecut a ajuns la 54 de euro. Pentru a putea opri creșterea prețului trebuie să existe o concurență reală în piață, de aceea îndemn cât mai mulți români să iasă în piața concurențială. Dacă nu ieșim din acest cerc, furnizorii vor trece către prețurile cele mai mari și prețurile nu vor scădea. Mă aștept ca anul acesta prețurile să se stabilizeze într-o limită rezonabilă” a spus ministrul

PNRR, șansa României la dezvoltare

„Avem 29.2 miliarde de euro alocați pentru România prin PNRR. Pe zona de energie, energie regenerabilă, avem aproximativ 1.9 miliarde. Foarte mulți bani vor merge și în transporturi. Se vor face autostrăzi cu o componentă verde, existând rețele de încărcare pentru mașinile electrice. Eu cred că fiecare componentă din PNRR trebuie foarte bine gândită în perioada următoare, pentru că vrem să trimitem planul pentru a fi aprobat la Bruxelles”, a spus Virgil Popescu, la GÂNDUL LIVE.