Viviane Reding, comisar european pe Justiție: Statul de drept este încălcat în România

Publicat: 04 11. 2013, 09:17
Actualizat: 29 04. 2015, 23:38

Viviane Reding, comisarul european pe Justiției, a declarat, într-un interviu pentru publicația Zeit Online, că România și Ungaria sunt țările unde statul de drept este încălcat constant. Comisarul european a menționat că UE trebuie să găsească alte măsuri de a pune presiune pe țări precum România și Ungaria pentru în prezent singura sancțiune este eliminarea din Consiliul Europei. România așteaptă în ianuarie un nou raport pe Justiției care ar urma să fie hotărâtor în decizia privind aderarea în Spațiul Schengen.

„Spre exemplu, la capitolul respectarea statului de drept, în momentul de față, dacă o țară încalcă regulile statului de drept, avem o singură posibilitate de a o sancționa, soluția nucleară: Asta înseamnă că putem să-i luăm țării respective dreptul de vot în Consiliu. Cred că avem nevoie și de alte măsuri mai sofisticate. Asta pentru că avem state, în care statul de drept este pus în pericol, iar altele în care el este de-a dreptul încălcat”, a spus Viviane Reding

Întrebată de reporterul „Die Zeit” dacă s-a referit la România și Ungaria când a vorbit de țările UE care încalcă statul de drept, comisarul european a confirmat că vorbește despre România și Ungaria, dar nu doar despre ele. „Am face bine dacă ne-am uita împreună cu atenție cum funcționează statul de drept în multe dintre țările membre”, a menționat Viviane Reding.