Vladimir Putin nu renunță la relațiile cu SUA: avem interese comune

Publicat: 18 04. 2015, 16:18

„Vom colabora cu orice șef de stat american ales de poporul american. Cooperarea noastră nu este cu o persoană anume, ci cu o națiune, un jucător mare și puternic pe plan internațional”, a declarat președintele rus într-un interviu acordat sâmbătă postului de televiziune Rossiia 1.

Printre interesele comune pe care le împărtășesc Rusia și Statele Unite se numără neproliferarea armelor de distrugere în masă, lupta împotriva crimei organizate și a terorismului, combaterea sărăciei și alte probleme presante, potrivit președintelui rus.

„Avem o agendă comună”, a declarat el.

Putin a avertizat, de asemenea, că dacă Israelul furnizează arme Ucrainei, așa cum au sugerat unii politicieni în legătură cu intenția Rusiei de a furniza un sistem de rachete sol-aer S-300 Iranului, aceasta ar provoca „doar o nouă rundă de ostilități. Bilanțul victimelor ar crește dar rezultatul nu se va schimba”.

„Rămâne la latitudinea conducerii israeliene să facă ce consideră necesar”, a adăugat el.

Președintele rus a refuzat să confirme dacă Rusia a decis să nu furnizeze sisteme similare Siriei, la solicitarea Israelului. La începutul săptămânii, Putin a declarat că o înțelegere cu „o țară din Orientul Mijlociu” pentru S-300 a fost anulată din cauza îngrijorărilor Israelului că sistemul va pune în pericol toate zborurile pe deasupra teritoriului său. S-a presupus că țara respectivă este Siria, dar Putin a refuzat să confirme acest lucru direct. „Am spus ce am spus. Este destul, cred. Experții știu despre ce vorbesc”, a explicat el.

De asemenea, Putin a refuzat să comenteze dacă Rusia va recunoaște autoproclamatele republici Donețk și Lugansk. Rebelii și-au declarat independența față de Ucraina dar nu sunt recunoscuți de comunitatea internațională.

„Nu voi vorbi despre acest lucru acum. Indiferent ce spun, s-ar putea dovedi contraproductiv. Ne vom ghida după realitățile din teren”, a declarat președintele.

Putin a făcut aceste declarații sâmbătă, în cadrul emisiunii lui Serghei Brilev, la doar o zi după sesiunea anuală de întrebări și răspunsuri cu publicul rus.