Votul prezidențial din România, în presa internațională. BBC: „Alegerile, marcate de acuzații puternice”

Publicat: 03 11. 2014, 12:53
Actualizat: 03 11. 2014, 14:53

Alegerile din statul ex-comunist au fost marcate de acuzații de puternice, notează BBC, fără să intre în alte detalii. Publicația scrie că Victor Ponta, un social democrat, care s-a aflat de multe ori în conflict cu președintele de centru dreapta Traian Băsescu, a fost premier în ultimii doi ani.

În vârstă de 42 de ani, premierul a încercat suspendarea președintelui în 2012. La rândul său, președintele Traian Băsescu l-a acuzat recent pe Victor Ponta că a fost spion.

În turul al doilea al alegerilor, premierul se va confrunta cu Klaus Iohannis, un primar de etnie germană în vârstă de 55 de ani, care are sprijinul a două partide de centru-dreapta.

Probleme de corupție

România este al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, la care a aderat în 2007. De asemenea, România este unul dintre cele mai corupte state membre ale UE, potrivit Transparency International. BBC citează o declarație pentru agenția Reuters a unui alegător român, care a spus că în țara sa a fost „hrănit” cu politică.

„Când vom începe să trăim mai bine? Pentru că până acum eu nu am simțit acest lucru”, a declarat Marin Tudose, în vârstă de 48 de ani.
O altă persoană, Elena Pascu, a declarat pentru AFP că speră ca „viitorul președinte va lucra pentru a oferi tinerilor o șansă”.