VREMEA: Prognoza meteo pentru următoarele luni. Cum se anunță vara

Publicat: 24 05. 2015, 12:05

This browser does not support the video element.

În prima lună de vară, la nivel național, vom avea mai puține ploi, dar temepraturile se vor încadra în limitele limitele apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului, arată estimarea realizată de Centrul European pentru prognoze pe durată medie (ECMWF) de la Reading și preluată de Administrația Națională de Meteorologie.  

Prognoza informează că temperatura medie în luna iunie va chiar excedentară în sud, sud-est și-n vest, unde va atinge 20 de grade Celsius. În ceea ce privește precipitațiile, cantitățile lunare vor avea valori sub normele climatologice(84,5 l/mp) în sud, sud-est, est și vest, unde media lunară va fi de 60 de l/mp. În centru și nord, va ploua mai mult, cantitățile de precipitații fiind excedentare, de 100-120 de l/mp.

În luna iulie, temperaturile medii vor depăși valoarea multianuală de 20,2 grade Celsius cu 2 grade Celsius în sud, sud-est și vest și chiar cu 4 grade Celsius, local în sud și est. În centru, se va încadra în media normală, iar local în nord va fi sub media multianulă, media din luna iulie a anului 2015 urmând a fi de 16 grade Celsius. Cantitățile lunare de precipitații vor fi deficitare, sub media de 77,8 l/mp, cu excepția zonelor centrale și vestice.

În august, valorile termice se vor încadra în media multianuală normală, de 19,7 grade Celsius. potrivit prognozei meteo, este posibil ca în sud-est, sud și vest să fie temperaturi peste medie. În aproape toate regiunile,  cantitățile lunare de precipitații vor fi sub mediile climatologice de 64,7 l/mp. Izolat, în nord, va fi de 80 de l/mp, pe când în sud, sud-vest, vest și sud-est va fi de 40 de l/mp.