Zeci de lilieci au fost descoperiți în spatele unui aparat de aer condiționat din Pipera

Publicat: 15 11. 2019, 12:53

Reprezentanții unui proiect care se ocupă de protecția și studiul liliecilor au postat, pe pagina de Facebook, faptul că au fost chemați pentru a prelua o colonie de lilieci, dintr-un apartament din zona Pipera.

„Am fost chemați să preluăm o colonie de lilieci Nyctalus noctula dintr-un apartament din zona Pipera din capitală. Cei 52 de lilieci au fost transportați la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice gestionat de Fundația Visul Luanei, unde au fost evaluați de către medicii veterinari în vederea eliberării. Au fost colectate probe de paraziți și cheratină, apoi am dus colonia într-un loc ferit de presiuni umane, în Parcul Natural Comana. Fiind lilieci arboricoli, animalele s-au adaptat foarte ușor în arborele bătrân plin de scorburi din mijlocul parcului”, scriu specialiștii în protecția liliecilor.

Potrivit acestora, mutarea unei astfel de colonii nu este problematică, având în vedere că specia este foarte ușor adaptabilă și poate coloniza cu ușurință noi zone.

„Comportamentul lor este unul migrator, ceea ce înseamnă că se deplasează peste 2.000 de km pe an pentru a naște un singur pui. Toți liliecii din România și Europa sunt protejați de lege. Nu încurajăm relocările, fiind invazive, însă sunt momente în care doar astfel de acțiuni pot face diferența între supraviețuirea coloniei sau dispariția acesteia”, mai scriu cei care se ocupă de protecția și studiul liliecilor.