ZILE LIBERE 2014. Propunerea ca părinții să aibă zi liberă la începerea anului școlar, adoptată tacit de Senat

Publicat: 01 04. 2014, 09:22
Actualizat: 11 01. 2020, 14:12

ZILE LIBERE 2014. Proiectul, inițiat de senatorul UNPR Constantin Popa, prevede ca ziua de începere a fiecărui an școlar să poată fi acordată ca zi liberă părinților ai căror copii sunt elevi în învățământul preuniversitar.Potrivit propunerii legislative, care a primit un raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă a Senatului, această zi ar urma să fie recuperată în următoarele 30 de zile calendaristice.

Inițiatorul arată, în expunerea de motive, că în fiecare an școlar, mii de elevi „își pun pentru prima dată ghiozdanul în spate și pășesc cu emoție în clasele unde vor descifra tainele învățăturii” și că există foarte multe cazuri în care unii părinți sunt nevoiți să se învoiască, să își ia concediu fără plată sau, „mai rău, alții sunt sancționați de angajatori pentru că întârzie la muncă”.

„Festivitățile de deschidere a noului an școlar sunt pregătite cu mare grijă de cei care le vor îndruma pașii elevilor. Oriunde în țară, părinții merg împreună cu cei mici la grădiniță ori la școală. Din păcate, începutul fiecărui an școlar coincide cu o zi lucrătoare. Acest fapt face destul de dificilă posibilitatea părinților de a-și însoți copiii la școală”, mai arată inițiatorul.

Acest proiect urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, care este Cameră decizională.